Снимка: Reuters

Къде е най-доброто образование в чужбина? Това ще стане ясно по време на есенното изложение “Световно образование”.

Форумът, който ще се състои на 6 и 7 октомври в хотел “Шератон”, ще акцентира върху безплатни консултации и лични срещи с представители на западни топ университети. Техният брой тази година ще е рекорден - 60.

По двама консултанти от висшите учебни заведения ще обясняват условията, при които може да се запишат бакалавърски и магистърски програми.

Според статистиката само за миналата година през проекта в британски ВУЗ са заминали да учат 870 ученици, което е над 50% от общия брой пътуващи за Острова през тази учебна година.

Над 160 от тях са приети в топ университети като Кеймбридж, Глазгоу, Есекс, Манчестър, Единбург и др.

По данни на британската система за централизиран прием – UCAS, документи за британски университети са подали общо 2237 кандидати, около 650 от които не са успели да се класират.

Организаторите от „Интеграл” посочват, че причина за неуспешния прием е късното кандидатстване, лошия подбор на университети и неточности при подаване на документи.

„Световно образование“ набира все повече интерес от страна на ученици и родители, обяснява Светлан Данев, управител на консултантска фирма „Интеграл” и координатор на проекта.

Това, което най-често интересува родители и децата по време на форума, е въпросът как да подберат университет според специалността, като предпочитани образователни дестинации са Великобритания, Дания, Холандия и Швеция.

Форумът също така помага на българските кандидати максимално да се възползват от държавно финансираните образователни програми в Европа, както и да се запознаят с политиките на таксите, професионалното ориентиране и тънкостите при кандидатстване.

Над 90% от българите, които се обучават във Великобритания, ползват кредити от Британската агенция за студентско кредитиране, като очакванията са тази година наши студенти на Острова да получат около 12 млн. паунда кредити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase