Снимка: Булфото
fallback

Единствено учебниците за VI и за VII клас не са твърде остарели, алармира председателят на Асоциация „Българска книга” Веселин Тодоров.

За него най-актуалният проблем е дали ще бъде приет скоро новият Закон за предучилищното и училищно образование.

Без него не могат да бъдат сменени учебните програми, което пък е единственото възможно основание за създаване на нови учебници, коментира Тодоров пред Фокус.

Това била причината децата, особено в гимназиалния курс, да ползват учебници на повече от 10 години.

По думите му - Министерството на образованието е пуснало процедура за актуализация. Тя обаче е само във формата на някои по-неактуални данни, не е за написване на нови учебници.

„Например учебниците по география смениха някои статистически показатели. За съжаление стана твърде късно и опасенията ни са, че или ще бъде претупана тази процедура и новите учебници за I и V клас ще бъдат създадени за някакъв изключително кратък срок от пет-шест месеца, или ще бъде отложена отново за още една година - за 2014 г.“, коментира още Тодоров.

Очакванията са били, че законът ще бъде приет през юли и ще има поне 9 месеца за създаване на новите учебници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

ххх

преди 11 години

"За него най-актуалният проблем е дали ще бъде приет скоро новият Закон за предучилищното и училищно образование. Без него не могат да бъдат сменени учебните програми, което пък е единственото възможно основание за създаване на нови учебници, коментира Тодоров пред Фокус."Глупости. Не законът определя програмите. Програмата може да се промени и с настоящия закон. Горецитираното е само оправдание, при това- твърде лошо избрано и пуснато в пространството.Игнатов излъга- нищо не смени.

46

Аз

преди 11 години

Хората с "лаически критерии" са с 35 години учителски стаж в гимназия и университет,доктори на психологическите науки,автори на стататии и книги,участници в международни конференции...за Ваша информация.Постигни всичко това и тогава ела да разговаряме как се пишат учебници!

45

Мама

преди 11 години

А по времето на същите тия "дискриминатори" Ботев и Левски, децата не са имали учебници, ходили са само с дъсчица на училище, но са имали учители, като Бойчо Огнянов, Рада Госпожина, родолюбци, които са ги учили да обичат България! Дечицата не са имали "Комисия по дискриминацията", но пък са станали двигателя на Българското Възраждане! Май излиза, че не учебниците ни са калпави, а духът с който се преподават на децата ни!

fallback