Акад. Никола Съботинов, председател на БАН. Снимка: Булфото
fallback

Това е една катастрофа. Така председателят на БАН акад. Никола Съботинов посрещна новината за отпуснатата държавна субсидия за Академията.

Днес Министерският съвет прие разчетите за Бюджет 2012, според който за институцията са отделени 54,7 млн. лв. Симеон Дянков заяви, че остава безкомпромисен и ще ореже средствата им и през 2013 г.

Според него БАН трябва повече да се финансира от проекти и чужди инвестиции, а държавното финансиране да е 1/3.

В същото време акад. Съботинов призна, че в БАН вече са свършили парите за всеки един институт и допълни: „Занапред всеки институт сам си прави сметка как да функционира".

В момента се "мъчим да не спираме прогнозите за времето, защото е невъзможно това да се случи, разговаряме с директора на НИМХ-БАН и търсим максимални възможности да осигурим заплати на синоптиците", обясни Съботинов.

"Метеоролозите трябва да живеят, не може така, с по 350 лева заплати", възмути се той.

Съкращаването на хора, по думите му, е невъзможно, тъй като вече е постигнат критичният праг, който е необходим да функционира всеки институт.

Oще по темата

Това означава, че ще се наложи допълнително намаление на средното месечно възнаграждение за всички в Академията, коментира той.

Съботинов е категоричен, че случващото се с Академията е национален проблем и заради това ще търсят подкрепа от всички институции.

В знак на протест срещу Бюджет 2012 българските учени излизат на митинг утре – в Деня на народните будители. Вечерта те ще излязат на бдение със свещи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

252

физик в БАН

преди 12 години

Работя в БАН като физик за 236 лева. Шефа има проект за 350 000 евро от които не дава нищо, нито за хонорари, нито за наука по какъвто и да било начин. Затова: Незабавно да се спрат всички научните проекти. Документите им да се изземат от прокуратурата и да започнат разследвания. Защо трябва да е нормална да напишеш проект че еди кой си институт ще свърши работата, че не си длъжен да даваш хонорари и да си лапнеш паричките на частно?

251

Caden

преди 12 години

You put the lime in the coocunt and drink the article up.

250

Анонимен

преди 12 години

...

fallback