Снимка: Архив Булфото

До един месец ще има обща наредба на здравното и земеделското министерство, която ще регламентира менюто на децата в училище. Експерти на двете министерства заедно с родителските организации вече са започнали работа върху документа, съобщи след заседанието на Министерски съвет (МС) Мирослав Найденов.

Решението за това е било взето по-рано днес на обща среща с родители, на която са присъствали ресорните министри на земеделието и здравеопазването, заедно с премиерът Бойко Борисов.

“Министерството на здравеопазването прави менюто като меню, а земеделското министерство разписва това меню с какви качествени храни да бъде изпълнено”, обясни Найденов.

До края на деня той ще подпише подготвителната наредба, изготвена от Министерството на земеделието и храните, а частта на здравното министерство вече е обнародвана.

„Категорично няма да влизат млечни продукти със заместители, месните произведения трябва да бъдат само от месо, хлябът и хлебните изделия – от качествено брашно“, даде пример Найденов.

До края на септември документът ще бъде готов, но реално търговете ще се правят за новата календарна година. До тогава децата ще „ядат това, което са яли досега“, обясни още той.

Ще бъдат предвидени и санкции за училища и детски градини, които не прилагат изискванията в общата наредба.

По искане на родителите, техни организации и настоятелства ще се включват при проверките на изпълнението на новата наредба. За контрола ще следят и Агенцията по храните и Министерство на здравеопазването.

„Общините също да бъдат коректни по отношение на изпълнението на тази наредба”, предупреди земеделският министър.

“Родителите искат храната на децата в училищата и детските градини да е качествена, но същевременно да не се оскъпи таксата, която плащат, защото има семейства без възможности за това”, каза Теодора Пиралкова, председател на Национален алианс „Усмихни се с мен”.

Найденов обясни, че ако храната се доставя директно от производители в училищата и детските градини, цената, която ще плащат родителите, няма да се промени. В противен случай се очаква увеличение от 7-8 %.

“Надяваме се при новите обществени поръчки общините да допуснат производителите директно до доставка на храни, за да може тези 7-8 % да бъдат компенсирани, защото в момента те отиват при посредниците”, заяви Мирослав Найденов.

Според разчетите към момента, представени от министъра, увеличението на таксата за храната на дете на ден ще излезе между 10 – 15 стотинки или 2-3 лв. месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase