Сергей Игнатов. Снимка: БТА

Предстои постепенното отпадане на признаването на дипломите, издадени от чуждестранни висши училища.

Това е заявил в Брюксел министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, съобщи БТА. Той е уточнил, че предложението ще се разгледа на заседание на Кабинета в началото на юни.

"По този начин българските университети, в които завършилите в чужбина ще искат да продължат образованието си, сами ще проверяват валидността на издадените дипломи“, обяснил Игнатов.

От Брюксел министърът съобщи още, че със съдействието на икономическото министерство са пренасочени средства от структурните фондове  за създаването на Национален научен център с три технологични парка.

"Целта е в България да бъде изградена научна база, която да създава условия за работа на съвременно ниво и така да младите да остават у нас“, обяснил министърът.

По план Комплексът трябва да работи в областта на хранителната промишленост, фармацията и информационните технологии и електрониката.

Досега от МИЕТ са осигурени 100 милиона евро за началото на проекта, който ще бъде развит по европейски стандарти.

Министър Игнатов е в Брюксел, за да подкрепи искането на присъединилите се към ЕС в последните години страни за по-добър достъп до европейски средства след 2013 г.

Още по темата

"Имаме нужда от по-добро и динамично финансиране на образованието, науката и иновациите“, посочи той.

По неговите думи 12-те "нови" страни в ЕС ще поискат изграждането на повече научни комплекси в Източна Европа.

"Ако не развива науката, Европа е заплашена да се превърне в провинция на фона на развитието на САЩ и Далечния изток“, коментира той.

Сергей Игнатов пристигна участва в редовното заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase