Проф. Иван Илчев. Снимка: Булфото
fallback

От понеделник, 4 април, Софийският университет „Св. Климент Охридски” затваря врати и прекратява всякаква дейност.

Крайната мярка е своеобразен протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик от управляващите за сметка на Алма матер, който досега разполагаше с нея.

Това реши Академическият съвет на СУ, а ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас проф. Иван Илчев сподели пред студентско радио "Реакция", че мотивацията за този драстичен акт е решението на Върховния административен съд, взето в четвъртък миналата седмица.

"Всички тези дела до момента бяха в полза на Софийския университет, но изведнъж последното решение твърди обратното. Всъщност решението е правилно, то казва, че Държавата има правото да се разпорежда с публичната държавна собственост, така че ние не спорим за това, че е юридически неиздържано. Въпросът е обаче, че е политически обусловено. Това, което искаме, е правителството да преразгледа решението си, с което на практика отнема Ботаническата градина в Балчик, създадена от СУ преди 55 години", обяви ректорът.

Oще по темата

Иван Илчев изтъкна, че оттогава базата на градината се развива постоянно, там се провеждат и практики на студенти, правят се изследвания и се води обширна културна дейност. В крайна сметка това отива в ръцете на „съмнителни бизнес интереси“.

"Като историк искам да отбележа, че това е първият случай въобще в българската история, при който по такъв начин се посяга на националната институция Софийски университет",  изтъква още проф. Илчев.

На заседанието на Академичния съвет е станало ясно и че параметрите на новия годишен бюджет на учебното заведение "не позволяват реалното съществуване на една първостепенна научна и образователна институция".

От СУ изтъкват, че за 2 години са отправили 51 предложения до правителството, от които нито едно не е получило отговор.

Не е изключено в следващите дни да се организират протести срещу тенденциозното според ректора на СУ отношение на кабинета спрямо Алма матер.

"Призовавам студентите да се включат в бъдещи протестни действия, които започваме да готвим още от утре. Защото не става дума само за Ботаническата градина в Балчик, макар нейното отнемане да е звучна плесница в лицето на българското образование и наука.

Аз не съм привърженик на идеята да се протестира на всяка цена и да се срутва българското общество, но за съжаление нормалният диалог с управляващите досега не се е състоял", завършва проф. Иван Илчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

225

Анонимен

преди 12 години

ассорти сладкие орешки на любой вкус

224

Анонимен

преди 12 години

Элитный ремонт квартир только тут

223

фрезата

преди 13 години

Ботаническата градина е кокошка със златни яйца,така че комерсиалните интереси са много големи.

fallback