Снимка: БГНЕС/ EPA

Южна Корея заяви днес, че според нея Северна Корея е изпратила войски в Русия, представляващо "сериозна заплаха за сигурността" на международната общност, на която Сеул ще отговори с всички налични средства, се казва в изявление на южнокорейската президентска канцелария, цитирано от Ройтерс.

Още по темата

Северна Корея е изпратила 1500 войници от специалните сили в Далечния изток на Русия за обучение и аклиматизация в местни военни бази и вероятно ще бъдат разгърнати за бойни действия във войната в Украйна, съобщи южнокорейската шпионска агенция в петък.

Националната разузнавателна служба на Южна Корея (NIS) също каза, че е работила с украинското разузнаване и е използвала технология за изкуствен интелект за разпознаване на лица, за да идентифицира севернокорейски офицери в района на Донецк в източна Украйна, подкрепящи руските сили, изстрелващи севернокорейски ракети.

В повече от 13 000 контейнера Северна Корея е изпратила артилерийски снаряди, балистични ракети и противотанкови ракети в Русия от август миналата година, каза агенцията въз основа на останките от оръжия, открити от бойния фронт в Украйна.

Общо повече от осем милиона артилерийски и ракетни снаряда са били изпратени в Русия, се казва в съобщението.

„Прякото военно сътрудничество между Русия и Северна Корея, за което се съобщава от чуждестранни медии, вече е официално потвърдено“, се казва в изявление на шпионската агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase