Снимка: БГНЕС
fallback

Авторитарният лидер на Никарагуа нарече израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и украинския президент Володимир Зеленски синове на Дявола и Хитлер.

Президентът Даниел Ортега направи коментарите в понеделник по време на телевизионно обръщение на събитие в чест на полицейските сили на страната, според медиите в Никарагуа.

"Израелското правителство се оглавява от министър-председател, който е син на дявола. Защо? Защото той следва политика на терор. Той е Адолф Хитлер", каза Ортега.

"Премиерът на Израел е Хитлер... точно както президентът на Украйна е друг нацист, друг син на Хитлер, който иска да въвлече НАТО във война срещу Руската федерация", добави той.

Зеленски е етнически евреин и каза, че трима от братята на дядо му са били убити в Холокоста, извършен от нацистка Германия на Хитлер. Кремъл прокара наратива, че Украйна е пълна с нацисти, в опит да оправдае своята тотална война. Нетаняху също е евреин.

Ортега е на власт от 2007 г. и е смятан за диктатор, който хвърля в затвора своите политически съперници и критици и поема контрола над държавните институции.

Никарагуа има тесни връзки с Москва от Студената война, по време на която Съветският съюз подкрепи свалянето на режима в централноамериканската държава през 1979 г. от леви бунтовници, водени от Ортега.

Никарагуа също отдавна подкрепя палестинската кауза и беше сред първите нации, които признаха палестинската държавност през 1988 г. Администрацията на Манагуа официално прекъсна дипломатическите връзки с Израел миналата седмица, наричайки правителството на Нетаняху "фашистко" и "геноцидно".

По-рано тази година Никарагуа също започна съдебно производство срещу Германия в Международния съд (ICJ) в опит да спре Берлин да доставя оръжия на Израел за войната му в Газа. През април Международният съд отхвърли делото, което Никарагуа беше завела в съда под натиск от Москва, казаха пред POLITICO представители на западното разузнаване и дипломати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 1 ден

До тъжни левичари: ами какъв е щом подкрепя путин? А путин си е олицитворение на нежфашизма

30

Алекс

преди 1 ден

Съмнително легитимният лидер на бедна държавица в Латинска Америка критикува премиерът на Израел,който направи от пустинята градина.БВП/човек:Израел-31 място;Никарагуа-129.Никагуанският клошшар,когато изведе държавата си до показателите на Израел,да говори.Дотогава мълчи и се учи.

29

Анонимен

преди 1 ден

А синът на Сталин кой е, а Ортега? Жокер - 1,59

fallback