Снимка: Pixabay
fallback

Месото, култивирано в клетки и отгледано в лаборатория, може да бъде пуснато в продажба в Обединеното кралство до няколко години, каза регулаторът на храните. “Новото поколение” месо вече събужда интереса на Острова и вече има подадени заявление за лабораторно отглеждани пържоли, говеждо, пилешко и гъши дроб, съобщава The Guardian.

Във вторник Агенцията за хранителни стандарти (FSA) получи финансиране от правителството на стойност 1,6 милиона паунда за разработване на ефективен процес за оценка на безопасността на новите храни.

Оказва се, че Обединеното кралство е привлекателен пазар заради големия брой вегани, вегетарианци и флекситарианци, които са “отворени” към нови храни в сравнение с много други европейски страни. От друга страна на Острова има и голям финансов сектор за подкрепа на стартиращи компании.

Култивираното месо се произвежда чрез отглеждане в клетки и не изисква отглеждане или клане на животни. Култивираното пиле беше одобрено за продажба на потребители в Сингапур през 2020 г. и в САЩ през 2023 г., а култивираният стек беше одобрен в Израел през 2024 г. Десетки компании по света разработват подобни продукти, включително използване на свинско и риба, пише още The Guardian.

Компаниите, разработващи култивирано месо гарантират, че то е напълно безопасно за консумация.

“Компаниите очевидно се стремят към продукти, неразличими от животинския еквивалент, но начинът, по който го постигат, е фундаментално различен”, каза проф. Робин Мей, главен научен съветник във FSA.

Клетките се отглеждат в течност и се развиват в мускулна, кръвна и мастна тъкан. “Много от техниките, използвани за създаване на клетъчно култивирани продукти, са били използвани преди това за създаване на клетъчно култивирани лекарства“, каза Мей.

Той каза, че Агенцията за хранителни стандарт понякога е била критикувана за забавяне при вземането на решения за нови храни, но “най-важното е храната, която купувате, да е храна, на която можете да се доверите”.

От компаниите смятат, че лабораторно отгледаното месо е по-безопасно, отколкото традиционно отгледаното такова във ферми, най-вече защото се избягва заразяване с бактерии като ешерихия коли и салмонела.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 14 минути

Наглосаксонците скоро ще се научат да си ядат и екскрементите,тъй като са големи производители на такива,не е лошо да почнат и да ги консумират!

34

Joe Bidet

преди 18 минути

Сега жълтите им зъби ще станат още по-криви. Халал да им е!

33

Анонимен

преди 19 минути

Странно, но месото от магазина е доста по безвкусно и различно от домашно отгледано жи-вотинче. А фуражите с костно брашно за пилета, преживни и пр-асч-ов-ци, кой ще ги яде.

fallback