Снимка: БГНЕС
fallback

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че страната му ще ускори стъпките към превръщането си във военна суперсила с ядрени оръжия. Той не изключи възможността да използва ядрено оръжие, ако страната бъде нападната, предаде държавната агенция KCNA.

Севернокорейският лидер спомена поименно южнокорейския президент Юн Сук Йол за втори път в рамките на една седмица и обвини Южна Корея и САЩ в заговор за дестабилизация на региона.

"В речта си Юн Сук Йол направи някакъв безвкусен и вулгарен коментар за края на републиката и това показва, че той е напълно погълнат от сляпата си вяра в силата на своя господар. Ако трябва да бъда честен, ние нямаме абсолютно никакво намерение да нападаме Южна Корея. Всеки път, когато заявявах нашата позиция относно използването на военна сила, ясно и последователно използвах уточнението "ако", каза Ким.

"Ако враговете се опитат да използват сила срещу нашата страна, военните сили на Републиката ще използват цялата нападателна мощ без колебание. Това не изключва използването на ядрени оръжия. Нашите стъпки към превръщането ни във военна свръхсила и ядрена сила ще се ускорят", добави той.

Северна Корея от десетилетия преследва програма за създаване на ядрени оръжия и се смята, че разполага с достатъчно количество делящи се материали за създаването на десетки такива оръжия. Тя е извършила шест подземни опита за ядрена детонация.

Миналата седмица Южна Корея отбеляза годишния ден на въоръжените сили с голям военен парад, на който беше показана балистична ракета, способна да носи масивна бойна глава, и с прелитане на американски стратегически бомбардировач.

В обръщението си същия ден Юн предупреди Севера да не използва ядрени оръжия. „В този ден ще настъпи краят на севернокорейския режим“. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Бай Христо

преди 1 час

До Христо Христов......Ами остави ни тук "простаците" и хващай пътя за Северна Корея!

26

Христо Христов

преди 2 часа

Трудно ще се намери по-промит про'с'так от евроатлантика. Особено неграмотният и некадърен про'с'так на балканите, който гласува ЕС да му даде МРЗ.

25

Христо Христов

преди 2 часа

Не заплашва, а предупреждава. Зашплашени могат да се чувстват само тези, които планират да го нападнат - американските марионетки.

fallback