Датският министър-председател Мете Фредериксен. Снимка: БГНЕС/ЕРА

Датският министър-председател Мете Фредериксен призова съюзниците на Украйна да дадат зелена светлина за използване на оръжия с далечен обсег по цели в Русия.

"Моето предложение е да сложим край на дискусията за червени линии", заяви Фредериксен по време на интервю за Bloomberg. Тя добави, че благодетелите на Украйна са допуснали „грешка“, като са се впуснали в раздухване на въпроса дали Киев да поразява цели в Русия, тъй като по този начин са дали на Москва „твърде добра карта в ръцете ѝ“.

Страните, предоставящи оръжия, особено САЩ, са поставили ограничения за използването на тези оръжия от Украйна за удари на далечни разстояния поради страха от по-нататъшно въвличане в конфликт с Русия.

В последните месеци обаче се увеличиха призивите тези ограничения да отпаднат, включително от висшия дипломат на ЕС и украинския президент. Зеленски заяви, че това е от критична важност за победата на страната му. Дания, Финландия и Швеция са сред държавите, които вече са дали позволение на Украйна да прави това, което желае.

„Най-важната червена линия вече беше прекрачена. И това беше, когато руснаците влезнаха в Украйна. Затова няма да приема тази предпоставка и никога няма да позволя някой от Русия да избира кое е правилното нещо да се направи в НАТО, в Европа или в Украйна“, обясни датският премиер.

Тази седмица Зеленски е на посещение в САЩ, за да събере подкрепа за Киев и да представи своя „план за победа“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase