Минималната работна заплата у нас трябва да бъде с 200 лв. по-ниска. На това мнение е председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

"Разпоредбата в нашия Кодекс на труда противоречи на международното право. Пред избори сме и тя ще се приложи. Съотнасят основната минимална към брутната средна заплата. Разликата е 22%, данните са официални. Допуска се още една грешка. В средната работна заплата се калкулират и граждански договори. Те нямат място в изчисляването на средните работни заплати. В резултат на тези две грешки има голяма разлика от над 27% в изчисляването на единствения параметър", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

"Ако се изчислява правилно, но като се вземе основната заплата, се получава 800 лева и стотинки. 1077 лв. не е 55% а е 67% от средната основна заплата. Значи половината работещи ще получават една и съща минимална работна заплата. Ще публикуваме данни, които сме взели от статистиката и НОИ", посочи Велев в предаването "Денят ON AIR".

"Държава, в която всички получават поравно. Тогава всички започват да мързелуват и чакат държавата да им увеличи заплатата като увеличи минималната. Миналата година 45% от българите са получавали една и съща заплата - минимална. Това е абсолютно безумие! Този модел не стимулира повишаване на квалификациите. За разлика от Северна Корея, ние нямаме принуда да накараме хората да работят", заяви председателят на АИКБ.

Според него всички послания у нас са насочени към мързеливите и неквалифицираните, които стават все по-голям процент.

"В парламента имаше голямо единодушие по отношение на тази сгрешена формула. С бързи стъпки отиваме да се блъснем в стената. Никой не те кара да работиш на минимална заплата. Минимална заплата трябва да получават 5-6% от хората. Миналата година са 45% - абсолютно ненормална работа. Това води до по-нисък стандарт на живот. Ще продължаваме да бъдем най-бедните, защото работим още по-лошо", подчерта Велев.

Очаквайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase