Снимка БГНЕС

Шокиращ случай разтърси Кения преди броени дни. Считаният за един от най-опасните хора в страната, 33-годишният Колинс Халуша е успял да избяга от килията си в затвора в Найроби. Той се е измъкнал заедно с още 12 души от ареста, хвърляйки в притеснение цялата страна.

Халуша е осъден, защото  убил и разчленил 42 жени в Кения за период от две години, като според ръководителя на Дирекцията за криминални разследвания Мохамед Амин, той е "абсолютен психопат, вампир и изключително опасен сериен убиец".

Сред първите жертви е собствената му съпруга, за която се предполага, че е сложила "началото" на поредицата от ужасяващи престъпления. Според властите, той отдавна е направил самопризнания за убийствата, но това твърдение се оспорва от адвоката му, който е категоричен, че въпросното признание е резултат на тежки изтезания.

Иначе шокът идва на 12 юли тази година, когато на едва стотина метра от полицейски участък бяха открити останките на 9 жени - разфасовани на парчета, натъпкани в чували и захвърлени на сметище, което някога е било каменна кариера.

Няколко дни по-късно Халуша е заловен и по-късно изправен пред съда в Найроби, където съдията разпореди задържането му да бъде удължено с поне месец, за да има време да бъдат събрани достатъчно доказателства срещу него. "Всички жертви са убити между 2022 година и 11 юли 2024 година", коментира тогава Амин.

Сега престъпникът успя да избяга от килията си, а Кенийската полиция бе подложена на унищожителна критика, като и без това редовно търпи сериозни обвинения срещу ефективността си.

Финансираната от държавата Кенийска национална комисия по правата на човека заяви, че провежда собствено разследване, а Независимият орган за полицейски надзор също разглежда случая, за да определи дали е имало "бездействие за предотвратяване" на убийствата на 42-те жертви, пише 24 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase