Снимка: Pixabay
fallback

Висшият здравен орган в Африка бие аларма за тревога и заявява, че епидемията от маймунска едра шарка (Monkeypox) в Централна и Източна Африка е извънредна ситуация за общественото здраве на целия континент. Африканският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) твърди, че огнището е по-тревожно от предишните, тъй като включва нов опасен вариант на болестта, пише BBC.

Заболяването Mpox се причинява от вируса на маймунската едра шарка. Той е от същата група вируси като дребната шарка, но е много по-малко опасен. Първоначално вирусът се е предавал от животни на хора, но сега се предава и между хората. Най-често се среща в отдалечени села в тропическите гори на Африка, в страни като Демократична република Конго. В тези региони всяка година се регистрират хиляди случаи и стотици смъртни случаи от болестта, като най-засегнати са децата под 15 години.

В момента два опасна щама циркулират на Черния континент. “Clade I“ е ендемичен в Централна Африка, а “Clade Ib“ е новият, по-вирулентен тип на вируса, който участва в настоящата епидемия.

От началото на тази година регистрираните случаи на Mpox са близо 15 хиляди

По-лекият щам на Mpox, наречен „Clade II“, който съществува в Западна Африка, предизвиква глобална епидемия през 2022 г. Той се разпространи в близо 100 държави, в които обикновено не се среща вирусът, включително в някои държави в Европа и Азия, но беше овладян чрез ваксиниране на уязвими групи.

В ДР Конго има лош достъп до ваксини и лечение на маймунска шарката здравните служители са загрижени за разпространението на болестта. Експертите твърдят, че новият щам може да се разпространява по-лесно, да причинява по-сериозни заболявания и повече смъртни случаи при деца и възрастни.

Какви са симптомите на маймунската шарка?
 
Първоначалните симптоми включват висока температура, главоболие, отоци, болки в гърба и мускулите. След като температурата спадне, може да се появи обрив, който често започва от лицето и се разпространява по други части на тялото - най-често по дланите на ръцете и стъпалата на краката.

Обривът, който може да бъде изключително сърбящ или болезнен, се променя и преминава през различни етапи, преди накрая да се образува струпей, който по-късно пада. Лезиите могат да причинят белези, допълва bTV.

Как се разпространява?

Mpox се разпространява от човек на човек чрез близък контакт със заразен човек - включително чрез секс, контакт кожа до кожа и говорене или дишане в близост до друг човек.

Вирусът може да попадне в организма през нарушена кожа, дихателните пътища или през очите, носа или устата.

Как може да се лекува?

Ваксинацията и при това заболяване остава най-добрата превенция. Съществуват ваксини, но обикновено с тях могат да се сдобият само хора, които са изложени на риск или са били в близък контакт със заразен човек.

Наскоро СЗО поиска от производителите на лекарства да предложат своите ваксини срещу едра шарка за спешна употреба, дори ако тези ваксини не са официално одобрени в страните, където са необходими.

Предвид извънредна ситуация, в която се намира в момента Африка, се очаква правителствата да могат по-добре да координират реакцията си и евентуално да увеличат потока от медицински консумативи и помощи в засегнатите райони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Маймунска шарка

преди 1 месец

а не mpox... моля ви се! Не сме в Калифорния! Ще забия на някй един шамар, ако ме кара, да го казвам така. Втора Корона няма да има.

13

Анонимен

преди 1 месец

ейййй - евала оня с гущерите отдавна беше зачезнал и ето че се появи пак - абе все същите 80 % еиидиоти сте си, време да дойде и оня с пръскачките и алуминиевата шапка

12

Родолюбец

преди 1 месец

ДР Конго, ЦАР и Мали са съюзниците на пУтин в Африка. Не случайно половопредаваните болести и СПИН и шарка са толкова разпространени в тези братски народи! Еднакви ценности споделят!

fallback