Снимка Пиксабей

90% от заболяванията идват от неправилно хранене. Дори най-здравословните храни могат да се натрупат като излишни мазнини, ако метаболитната ни система се нуждае от възстановяване, казва специалистът по гастроентерология и диетолог д-р Тихомира Георева.

Причините за метаболитен дисбаланс могат да бъдат от хормонални до рестриктивен и неправилен хранителен режим и последващите проблеми в здравословното състояние. Думите, които най-често чувам от пациентите: "Ям само зелена салата и пълнея" и "Храня се само веднъж дневно и качвам килограми", "Само ако можех да ям по-малко, най-накрая щях да отслабна".

В действителност е точно обратното. Ограниченият прием на храна в действителност влошава ситуацията и забавя метаболизма. Когато метаболизмът ви е прекалено бавен, вие складирате зелената салата като мазнини и със сигурност няма да изгорите грам от тях.

И този любим фастинг. Имам пациенти, които гладуват от 8 до 12 часа, след което приемат по 4500 калории между 14,00 часа и времето за лягане. Докато дойде време да се нахранят, телата им са преминали в режим на гладуване. Те поемат още по-голямо количество калории, защото телата им са изпаднали в паника.

Доказано е, че тялото в режим на гладуване прибягва първо до мускулите за енергия, а не към мазнините и ще доведе до "изяждане" на мускулите ни, за да се снабди с жизненоважна енергия, за да продължи да живее, което е особено голям проблем при активно спортуващи.

Всеки познава чувството на глад, когато не яде и в един момент това чувство спира и преставате да го усещате, но не защото сте се нахранили, а защото тялото се е насочило към собствените тъкани за енергия. Би било чудесно, ако тялото ни просто самоизяжда всички излишни мазнини от местата, на които не ни се иска да бъдат, но вместо това то се насочва най-напред към мускулите. Тъй като мазнините се трупват за "критичните" моменти, в които ще липсва храна, тялото ви смята, че е за предпочитане да похапва от собствената ви мускулна тъкан.

Тялото прави това, което смята, че е най-добро за вас, за да ви запази живи, въпреки че резултатът може да е ужасен за някой, който се опитва да се отърве от мазнините и да натрупа мускулна маса.

Не е ли по-добре да закусите всъщност? Наистина ли си струва да пропуснете хранене заради всичко това?

Наистина ли искате да се страхувате да ядете зелена салата - или по-лошо, да живеете, хранейки се само с нея до края на живота си?

Според мен да се живее на пилешки гърди и задушени зеленчуци и въпреки това да се напълнява е мъчение. А вие може да ядете чизкейк и сладолед, ако накарате вашия метаболизъм да изгаря бързо и буйно.

Когато не ядете достатъчно, тялото ви превръща запазването на запасите от мазнини в изключителен приоритет. Затова създава мазнини от всичко, което хапнете, като в критичен момент отделя специален хормон, спиращ изгарянето на мазнини.

Когато ядете богата на хранителни вещества храна в голямо количество и по правилния начин, тялото ви се успокоява, приема, че критичният момент е отминал и отново започва да преработва мазнините в енергия, дори от чийзкейка или сладоледа.

Имате две възможности. Първата е никога да не спирате да сте на диета, да приемате до 1200 калории на ден до края на живота си и да се откажете от плановете си за чийзкейк до края на живота си. Защото, ако се откажете от тази диета, ще настане хаос и хоп, отново ще сте качили килограми. Виждала съм го неведнъж.

Ограничаването на калориите и ограничаването на мазнините само за няколко седмици може до доведе до образуване на камъни в жлъчката. Хормонът холецистокинин принуждава жлъчния мехур да отделя жлъчка, необходима за смилането на хранителните мазнини. Ако намалите калориите, мазнините или двете, жлъчният мехур бездейства, тъй като няма възможност да отделя събраната в него жлъчка. С времето тя кристализира и води до образуване на жлъчни камъни.

Повечето от моите пълни пациенти са отслабвали значително в миналото с различни ограничаващи режими с последващ йо-йо феномен и стеатозен черен дроб. Или втората възможност е да открием първопричината и да излекуваме следствието и да се храните без лишения.

"Десертите ви правят дебели"? Така ли е всъщност? Когато сме в равновесие с метаболизма си и ги консумираме от време на време, можем да го правим без чувство за вина. Но когато равновесието липсва, те ни се лепят точно като порцията зелена салата.

От друга страна, добавяйки чувството за вина, вие увеличавате физиологичния отговор на стреса, повишавайки отделянето на хормоните, които предизвикват натрупването на мазнини и влошавате положението още повече.

Обичам да казвам на пациентите си, че от чувството за вина се надебелява също толкова много, колкото от тенджера свински пръжки, казва д-р Георева за Plovdiv24.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase