Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украински безпилотни самолети атакуваха руски товарен кораб, акостирал в южно руско пристанище точно срещу анексирания от Москва Кримски полуостров, като убиха един човек и раниха четирима, съобщиха местните власти.

Генералният щаб на Украйна призна, че е извършил нападението, като заяви, че „корабът на окупаторите е сериозно повреден в пристанище Кавказ“ и публикува снимка на черен дим, издигащ се от горящ плавателен съд.

Пристанището Кавказ се намира в Краснодарския край, на Керченския проток, който разделя Русия от Крим, и се намира на 12 км от Керченския мост, който Киев смята за символ на незаконното анексиране на полуострова от Русия през 2014 г.

Един човек е загинал, а четирима са хоспитализирани с наранявания, двама от които са в тежко състояние, съобщиха властите на Краснодарския край.

Генералният щаб на Украйна заяви, че военноморските ѝ сили в координация с други сили „са нанесли значителни щети на товарния кораб „Славянин“ на противника“.

Корабът „Славянин“ е транспортен превозвач, плаващ под руски флаг, който е отплавал от пристанище в България през май, съобщи глобалната служба за проследяване MarineTraffic.

Русия „е използвала този кораб за превоз на железопътни вагони, превозни средства и контейнери за военни цели“, заяви Украйна.

Откакто Москва започна военната си офанзива през февруари 2022 г., Киев извърши множество нападения и опити за нападения срещу Керченския мост.

Руските власти временно затвориха моста по време на нападението във вторник.

От февруари 2022 г. насам Украйна е унищожила и повредила няколко руски военни кораба в Черно море - това принуди Москва да премести черноморския си флот от историческата база в Севастопол, в югозападния край на Крим - в Новоросийск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase