Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанската полиция обяви, че е разбила голяма мрежа за транспортиране на латиноамерикански кокаин в Европа с лодки в рамките на международна операция, включваща 50 ареста в 8 държави.

Разследването е започнато от полицията в Испания и Великобритания през юни 2020 г., но бързо се разраства, като привлича сили от 11 различни държави и е подкрепено от Европол, европейската полицейска агенция, се казва в изявление на испанската полиция, предаде АФП.

Като цяло те са конфискували 1,5 тона кокаин и са иззели 8 плавателни съда, използвани за прехвърляне на дрогата от латиноамериканските и карибските държави към Испания.

Наркотиците са били превозвани от пунктове за товарене в Бразилия, Колумбия, Гуаяна, Тринидад и Тобаго, Санта Лусия, Барбадос и Панама до испански пристанища на Канарските острови, южната област Андалусия и източния град Валенсия.

Ръководителят, който беше арестуван в Норвегия, е ветеран в контрабандата на наркотици, известен като "Професора", се казва в изявлението.

Той е "повече от 20 години" в този бизнес, което му е спечелило "пълното доверие на колумбийските и мексиканските наркокартели", с които е координирал пратките, се допълва в съобщението.

Мрежата е включвала и членове на така наречения "Балкански картел", които са "живеели на високи обороти" в южната част на Испания, в Коста дел Сол, се казва в изявлението.

Но е имало и духовен елемент, казва полицията.

"Престъпната организация се обръщала към сантеро (знахар), за да получи неговата благословия и за успеха на операциите си по транспортиране на кокаин между Латинска Америка и Европа", се казва в доклада.

Търсенето на благословия от сантеро е ключов елемент на сантерията - афрокубинска система от вярвания, която съчетава африканските религии с католицизма и е много популярна в Латинска Америка.

От задържаните 26 са арестувани в Испания, сред които 16 норвежци - един от тях е бивш банков обирджия, който се е насочвал и към бронирани превозни средства с пари в брой и е прекарал 15 години зад решетките за насилие.

Останалите 24 заподозрени членове на бандата са арестувани в България, Колумбия, Норвегия, Панама, Португалия, Тринидад и Тобаго и Великобритания.

Повечето от арестите са извършени на 24 юни, съобщи Европол.

В Испания, която е една от основните врати към Европа за латиноамериканския кокаин, полицията редовно извършва обиски на контрабандисти на наркотици, като при последния голям обиск през юни бяха задържани осем тона кокаин и бяха извършени 40 ареста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase