Снимка БГНЕС

Съединените щати, прехвърляйки военна техника в Молдова, тласкат Кишинев да реализира украинския сценарий, заяви на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

"В същото време режимът (на молдовския президент Мая) Санду, под прикритието на европейската интеграция, продължава курса си към милитаризация. На 15 юли Министерството на отбраната на Молдова обяви предстоящото пристигане на следващия партида военно оборудване от Съединените щати, това не е отваряне на училища, не повишаване на благосъстоянието на гражданите, това е тласкане на Молдова към изпълнение на украинския сценарий“, заяви дипломатът.

Захарова отбеляза още, че в проекта за актуализирана национална отбрана на Молдова за 2024-2034 г. се посочва, че действията на Русия представляват заплаха за националната сигурност и конституционния ред на Молдова. Тя също така добави, че независими молдовски експерти казват, че в близко бъдеще, противно на волята на молдовския народ, властите на страната ще се откажат от конституционния неутралитет на страната.

По-рано Министерството на отбраната на Молдова съобщи, че на 15 юли Кишинев е получил партида военна техника от Съединените щати за национално и международно обучение и учения на армията, пише Фокус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase