Снимка БГНЕС
fallback

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в страната се е увеличила с 16.8% за една година. В същото време покачването в цените на имотите спрямо края на миналата година далеч надвишава инфлацията и ръста в доходите за този период.

Най-висок е ръстът при цените на имотите във Варна (23.5% спрямо същото тримесечие през предходната година), следван от София (18.2%) и Бургас (12.3% спрямо година по-рано), като поскъпването е значително по-високо при жилища ново строителство.

Ръстът в цените и търсенето провокира много продавачи да бъдат по-активни на пазара на предлагането, като по данни на Агенцията по вписванията повишение има и при броя изповядани сделки. Първото тримесечие в столицата е било най-силното откъм покупко-продажби от 2008 г. насам, а във Варна и Бургас след над година и половина спадове е регистрирано покачване на броя сделки съответно с 12.8% и 9.7%. Пловдив отчита увеличение на сделките с близо 4%.

Силен двигател на жилищния пазар у нас е ипотечното кредитиране, при което лихвите остават едни от най-ниските в ЕС, посочват от агенциите за недвижими имоти у нас. Сравнително ограниченото предлагане на имоти за продажба също оказва тласък на цените на пазара и създава идеалната среда за продавачите на жилища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 1 месец

Много хора хванаха "бичи" цикъл и се помислиха за гениални инвеститори. Няма лошо! Но аз много добре си спомням и "мечия" пазар от 2009-2013. След "ихо...." идва "тихо"...

29

Анонимен

преди 1 месец

И медиите имат принос някой им плаща да говорят и пишат как цените растат нагоре а строителните материали са с нормални цени.НА работниците едва ли се плаща повече е може малко щот ще избягат и то се плаща на ръка .Няма контрол на нищо в таз държава тъй че всеки да си върти килипира и далаверата както може .И да по-добре си купете имат в Гърция или Италия по-евтино ще излезе а и държавите са нормално-социални и другите от ЕС.Много известни личности се заселиха в Португалия но не и у нас

28

Анонимен

преди 1 месец

Докато го чакате тоя балон да се спука, брокерите направиха луди пари от сделки, особено по морето. А, вие си чакайте и завиждайте. Те и за криптовалутата така се изказваха "капацитети", като вас, а пари се правят лесно, ако имаш акъл. Пийте по 5 ракии довечера и мразете всичко и всички, това му се вика живот.

fallback