Протестиращите екоактивисти от "Просто спрете петрола" ("Just Stop Oil") напръскаха Стоунхендж с оранжева боя.

На видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда как двама души, облечени в бели тениски с надпис "Just Stop Oil" тичат към древния паметник с флакони и пръскат боя по камъните. Последва сблъсък с граждани, които се опитват да спрат активистите.

Активистите са вече арестувани, пише "Дейли мейл". 21-годишната студентка от Оксфорд Ниам Линч и 73-годишния Раджан Найдун са задържани по подозрения, че са повредили историческия паметник.

Напръскани с боя са няколко камъка. Тепърва предстои да се установи дали те са сериозно повредени.

Министър-председателят Риши Сунак осъди нападението като "позорен акт на вандализъм спрямо един от най-старите и важни паметници в Обединеното кралство и света". Той каза, че организацията трябва да се срамува от своите активисти.

От "Просто спрете петрола" излязоха с позиция след инцидента:

"Правителството на обединеното кралство се ангажира да изпълни искането ни за спиране на използването на петрол, но всички знаем, че това не е достатъчно. Ако употребата на въглища и нефт продължи, това ще доведе до смъртта на много хора. Трябва да се обединим, за да защитим човечеството, иначе рискуваме всичко".

От организацията поискаха правителството да подпише незабавно договор за постепенно спиране на използването на изкопаеми горива до 2030 г. Те увериха, че е използвана оранжева боя от царевично брашно, за да бъдат напръскани камъните и тя "скоро ще се отмие от дъжда".

Стоунхендж като е може би най-известният праисторически паметник в света.

Той е построен на няколко етапа, като първият е ранният монумент хенге, издигнат преди около 5 000 години.

Каменният кръг е издигнат през късния неолит, около 2 500 г. пр. През ранната бронзова епоха наблизо са построени погребални могили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase