Снимка: БГНЕС

Цените на бирата варират в широки граници в европейските столици, като най-високи са в скандинавския регион, Великобритания и Франция. Класацията се променя значително, когато се вземе предвид равнището на цените на алкохолните напитки, изчислено по паритет на покупателната способност.

Време е за Европейското първенство по футбол през 2024 г. Футболните фенове се подготвят за вълнуващите мачове, а за мнозина това означава да се насладят на бира, докато гледат състезанията на любимите си отбори.

Цената на това изживяване обаче ще варира значително в зависимост от това къде се намират феновете или докъде пътуват. Последните данни разкриват големи разлики в цените на местната наливна бира и общото равнище на цените на алкохолните напитки в Европа, като подчертават различните разходи, които феновете могат да очакват да срещнат.

Според Numbeo, уебсайт за статистически данни за разходите за живот, генерирани от потребителите, цените на местна наливна бира (0,5 л) в ресторанти или кръчми варират от 2 евро в София до 8 евро в Копенхаген сред столиците на ЕС.

Скандинавските страни са с най-високи цени на бирата

Включително Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), Обединеното кралство и страните кандидатки за членство в ЕС, Рейкявик в Исландия оглавява списъка с 10 евро за бира, плътно следван от Осло с 9,6 евро.

Следват Копенхаген и Хелзинки със средна цена от 8 евро за бира.

Над 7 евро трябва да платите за наливна бира в Лондон (7,7 евро) и Париж (7 евро). В швейцарския град Берн тя струва 6,7 евро.

Въпреки че три града са над Стокхолм (6,7 евро), скандинавските страни като цяло имат най-високите цени на бирата в Европа.

Това показва, че феновете в тези градове ще трябва да отделят повече средства за напитките си в деня на мача в сравнение с други места.

За разлика от тях градове като Киев, Минск и Кишинев предлагат значително по-евтини варианти. В Киев цената на бирата е най-ниска - 1,1 евро, следвана от тази в Минск - 1,2 евро и в Кишинев - 1,3 евро.

Цените на бирата са сравнително по-ниски и в Мадрид (3,5 евро) и Лисабон (1 евро).

Всички тези цени са номинални и не отразяват стандартите на покупателната способност (СПС). Тази значителна разлика в цените показва как цените на бирата могат да отразяват по-широки икономически условия и фактори на местния пазар.

Разлики в цените в отделните държави

Цените на бирата могат да варират значително в рамките на някои държави, което я прави по-евтина в някои градове. Обединеното кралство е нагледен пример: докато една бира струва 7,7 евро в Лондон, в Ковънтри можете да се насладите на такава за 4,3 евро, в Абърдийн - за 4,8 евро, а в Шефилд - за 5,2 евро.

Къде е най-евтиният и най-скъпият алкохол в Европа?

Индексите на ценовите равнища (ИЦР) дават възможност за сравнение на ценовите равнища в страните спрямо средното за ЕС, като се изчисляват по паритет на покупателната способност (ППС). Ако ИЦР е по-висок от 100, страната е сравнително скъпа в сравнение със средното за ЕС. И обратното, ако ИЦР е по-нисък от 100, страната е сравнително евтина в сравнение със средното за ЕС.

През 2022 г. по данни на Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Исландия (297% от средното за ЕС) е била най-скъпата държава за алкохолни напитки, докато Унгария (82%) е била най-евтината сред 37 европейски държави.

В ЕС Финландия е най-скъпата държава за алкохол с индекс на ценовото равнище от 213%, следвана плътно от Ирландия (210%).

Подобно на номиналните цени, скандинавските страни имат най-висок индекс на ценовото равнище за алкохолните напитки. Първите три са скандинавски държави, като други също се нареждат в първите осем.

Заслужава да се отбележат и случаите на Турция и Гърция. В тези държави ценовите равнища на алкохолните напитки са значително над средните за ЕС - съответно 173% и 153%.

Обединеното кралство е по-скъпо, докато "голямата четворка" в ЕС е по-евтина

При разглеждането на петте най-големи икономики в Европа равнището на цените на алкохолните напитки в Обединеното кралство (139%) е по-високо от средното за ЕС. Въпреки че данните за Обединеното кралство са от 2020 г. и не са пряко сравними с тези за 2022 г., те все пак предоставят ценна информация като цяло.

Във Франция индексът беше малко под средното за ЕС ниво от 99,9%. В Испания той е 97,6%, в Италия - 89,3%, а в Германия - 86,7%, което показва, че алкохолните напитки в "голямата четворка" на ЕС са по-евтини в сравнение с общото средно за ЕС.

Ценовото равнище на алкохола е приблизително 3,6 пъти по-високо в най-скъпата държава в сравнение с най-евтината сред 37-те държави. В рамките на ЕС тази разлика е 2,6 пъти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase