Снимка: архив, БГНЕС

Мъж и жена, развличаща се с магнитен риболов, намери сейф с около 100 000 долара от канал в парк в Ню Йорк, предаде ЮПИ.

Магнитният риболов е вид хоби, състоящо се в търсене във води на открито на феромагнитни обекти, които могат да бъдат изтегляни със силен неодимов магнит.

Джеймс Кейн и Барби Агостини разказват, че по-рано този месец са били в парка „Флашинг Медоус Корона“ в квартал „Куинс“, когато магнитът на края на въжето им се залепил за нещо тежко.

Двойката каза, че не за първи път попадат на сейф, докато ловят с магнит, но сега се оказало, че касата съдържа съкровище от около 100 000 долара. Сумата била в 100-доларови банкноти, за нещастие, силно увредени от престоя във водата.

От нюйоркската полиция съобщили на двойката, че парите са техни, тъй като разследващите не са успели да намерят доказателства, които да свързват сейфа или съдържанието му с престъпление.

„Това е най-значимата находка в историята на търсенето на съкровища от бедни хора“, казва Кейн пред „Ню Йорк Таймс“.

Кейн и Агостини заминаха с автобус за Вашингтон, окръг Колумбия, с парите от сейфа и с надеждата банкнотите да бъдат каталогизирани и заменени в Бюрото за гравиране и печат към Министерството на финансите на САЩ.

Служител на Министерството на финансите изчислил, че в найлоновата торба, донесена от двойката, има пари в брой на стойност 50 000-70 000 долара, които могат да бъдат възстановени.

Мъжът казал на Кейн и Агостини, че парите ще бъдат преброени и заменени със свежи банкноти, които те ще могат да си приберат без данъци. Очаква се процесът да отнеме около девет месеца.

Двойката, която се развлича с магнитен риболов от първите дни на пандемията КОВИД-19, каза, че предишните им открития включват граната, множество пистолети, дрон и цял мотоциклет.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase