Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Ако сте боледували от COVID-19, може да имате известна защита срещу някои версии на обикновената настинка, съобщава АП.

Ново проучване показва, че предишни инфекции с COVID-19 намаляват риска от настинка, причинена от по-леки „братовчеди“ на коронавируса. Откритието вероятно ще даде ключ към разработването на по-ефикасни ваксини срещу COVID -19.

„Смятаме, че в бъдеще ще има нова епидемия от коронавирус“, казва д-р Маниш Сагар, научен ръководител на изследването, публикувано в сряда в списание Science Translational Medicine. „Ваксините потенциално биха могли да бъдат подобрени, ако успеем да възпроизведем някои от имунните отговори, които се осигуряват от естествената инфекция“, обяснява ученият.

В проучването са разгледани PCR тестове за COVID -19 от повече от 4900 души, които са потърсили медицинска помощ между ноември 2020 г. и октомври 2021 г.

След като взели предвид фактори като възраст, пол и съществуващи заболявания, Сагар и колегите му установили, че при хората, които преди това са били заразени с COVID -19, има около 50% по-малка вероятност да се разболеят от симптоматична настинка, причинена от коронавирус, в сравнение с хората, които по това време са били напълно ваксинирани и все още не са се сблъсквали с COVID-19.

Няколко вируса причиняват настинки, като се смята, че коронавирусите са отговорни за около 1 от 5 настинки.

Изследователите свързват защитата срещу простудни заболявания с клетъчните реакции на два специфични вирусни протеина, което води до убиване на коронавируса. Тези протеини засега не се използват в повечето ваксини, но изследователите предлагат да бъдат добавени в бъдеще.

„Нашите проучвания показват, че това могат да бъдат нови стратегии за по-добри ваксини, които да се справят не само с настоящите коронавируси, но и с всички потенциални бъдещи, които могат да се появят“, казва д-р Сагар от Медицинския център в Бостън.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 седмица

КОВИД 19 е БИОИНЖЕНЕРНА ХИМЕРА СГЛОБЕНА ОТ НЯКОЛКО СМЪРТОНОСНИ ВИРУСА, МЕЖДУ КОИТО СА ХИВ, ХЕПАТИТ и др. ПРОДУКТ НА ПРОГРАМА ГЕЙМ ЪФ ФАНКШЪН В ИНСТИТУТА В СЕВЕРНА КАРОЛИНА. В ИНТЕРВЮ ПРЕЗ 2006 РАЛФ БАРИК ЗАЯВИ, ЧЕ ВАКСИНА ПРОТИВ ТОЗИ ВИРУС НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕНА, ВСЕКИ ПОДОБЕН ОПИТ БИ СЪЗДАЛ НА ПРАКТИКА НОВ ПРЕНОСИТЕЛ НА ВИРУСА. КОЙТО СИ СПОМНЯ, ВАКСИНИТЕ НИ ГИ ПОСТВЯХА ПОДКОЖНО ! НО ТЕЗИ УЖ ВАКСИНИ ГИ БИЯТ НАДЪЛБОКО МУСКУЛНО, ЗА ДА ПРОНИКНАТ СЪС СИГУРНОСТ В КРЪВТА ! МИСЛЕТЕ, ХОРА !

10

Анонимен

преди 1 седмица

Ковид 19 е ЦАР ВОЙНА ! КОМБИНАЦИЯ ОТ СМЪРТОНОСНИ ВИРУСИ С ЦЕЛ : ПО БЪРЗО ДА УБИВА ОТ ХИВ вируса ! ПРИЧИНЯВА : СКОРОТЕЧЕН РАК, ВНЕЗАПНА СМЪРТ, СКОРОТЕЧНА ДЕМЕНЦИЯ, ИНСУЛТ, ИНФАРКТ и ВСИЧКО ДРУГО, КОЕТО МОЖЕТЕ ИЛИ НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ ! ПРЕПОРЪКА : ЗА ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ 50 грама ВИТАМИН С венозно на 2 СЕДМИЦИ, ИЛИ 10 ГРАМА ВСЕКИ ДЕН ДО ПОДОБРЕНИЕ ! ИЛИ 1.5 грама НА ПРАХ през 4 часа ! БЕШЕ ИЗПИТАНО В УХАН ! КОЗАТА САМА ПРОИЗВЕЖДА 100 грама ВИТАМИН С на ден И Е НАЙ ИЗДЪРЖЛИВОТО ЖИВОТНО В СВЕТА.

9

11

преди 2 седмици

Не може да се отрече фактът, че истерията от ковида изчезна веднага след започването на войната и се замени успешно с истерията за войната. Но сега се чудят каква да е новата истерия, защото войната не върви според очакванията на кукловодите.

fallback