Снимка БГНЕС

Русия може да вземе допълнителни мерки за ядрено възпиране, ако САЩ разположат ракети с малък и среден обсег в Европа и Азия. Това заяви в интервю за РИА Новости външният министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

През април САЩ обявиха, че планират да разположат ракети в Индийско-тихоокеанския регион в отговор на засилваща, според преценката на Вашингтон, милитаризация на Китай, припомня Ройтерс.

Подобно разгръщане на сили в миналото щеше да е забранено от ключовия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г. с Русия. През 2019 г. САЩ се оттеглиха официално от договора с аргумента, че Москва го нарушава – обвинение, което Кремъл отхвърли.

Москва дълго време предупреждаваше, че ще отмени мораториума, който предложи по отношение на разполагането на ракети със среден и малък обсег, ако Вашингтон изпълни плановете си да разположи подобно въоръжение в Азия и Европа.

В интервюто за РИА Новости Лавров предупреди, че Русия може да бъде принудена да предприеме допълнителни мерки, съобщи БТА.

„Ние не изключваме допълнителни мерки в областта на ядреното възпиране: в крайна сметка американските ракети с предно базиране ще могат да достигат командните пунктове и местонахождението на нашите ядрени сили. Решенията по тези въпроси са от компетенцията на президента на Руската федерация“, заяви Лавров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase