Снимка БГНЕС

Украйна е притисната от Русия на фронта, Киев не може да се бие без чужда помощ, пише Responsible Statecraft. НАТО все по-често говори за изпращане на свои инструктори в помощ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

С изявлението си, че инструкторите на НАТО в крайна сметка ще отидат в Украйна, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Чарлз Браун-младши наруши една от малкото останали червени линии, предотвратяващи боевете в Украйна да ескалират в пряк конфликт между Русия и Запада.

„В крайна сметка ще стигнем дотам“, каза Браун, според The New York Times, добавяйки, че изпращането им сега би изложило персонала на НАТО „на риск“. Според Responsible Statecraft, Браун имплицитно признава две точки, които западните служители упорито отричат: украинската военна кампания бавно се срива и не може да продължи без засилване на западното участие, съобщава actualno.

Има и трети фактор, който трябва сериозно да безпокои американските и европейските лидери: изпращането на персонал на НАТО в Украйна без широко и прозрачно споразумение с Москва вероятно ще въвлече държавите от НАТО, включително Съединените щати, в пряка и ожесточена война с Русия.
 

Възможно е Кремъл да е доста отворен за някакво официално споразумение, което да установи демаркационни линии в Украйна и да разреши присъствието на западен военен персонал в някои части на страната. Ако стане така, това ще значи, че издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин би могъл да е по-склонен на отстъпки за край на войната, който да не доведе веднага до ново начало.

Обаче без ясно споразумение със Запада относно обхвата и границите на военното присъствие на НАТО в Украйна, Кремъл вероятно ще гледа на първата вълна от инструктори на Алианса просто като на пробен балон за тестване на отговора на Русия на пряката и широко обхватна западна намеса в Украйна. По този начин е голям рискът Москва да осъзнае необходимостта да атакува тези инструктори възможно най-силно, за да предотврати перспективата за по-голяма военна намеса на НАТО.

Браун признава, че изпращането на персонал сега би изложило на риск този "обучаващ екип на НАТО", но не е ясно какво точно в бойната динамика го е накарало да допусне, че би било по-безопасно да се приложи тази схема в бъдеще, пише Responsible Statecraft.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase