Снимка: БГНЕС

"Нямаме данни да е имало някаква гонка при катастрофата с двама млади загинали в Пловдив. Това е изключително тежко произшествие. За пореден път ми прави впечатление е, че това е поредното, от няколко месеца, пътно-транспортно произшествие, извършено от млади шофьори. Без да отклонявам вниманието от МВР, искам да акцентирам, че вероятно има някакъв проблем и при обучението на шофьорите."Това коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в Благоевград. Той бе гост-лектор в ЮЗУ "Н. Рилски" на среща дискусия на тема „Противодействието на организираната престъпност в Шенгенското пространство".

По линия на пътната безопасност министър Стоянов отчете постигнати добри резултати. "От началото на годината до момента имаме 44 жертви на пътя по-малко в сравнение със същия период на м. г. Това е в резултат на мерките, които предприехме - засилен контрол по пътищата, отнемане на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори и повишаване с 40% на събираемостта на глобите. Операцията, която разпоредих ще продължи до второ нареждане. От днес по пътя ще е цялата техника, както и всички служители, които могат да работят на пътя. Това не са само колегите от Пътна полиция, става въпрос и за районните и мл. районните инспектори", категоричен е министърът.

Той коментира и акцията на полицията в Бургас от тази сутрин във връзка с купуването на гласове. "На национално съвещание с ДАНС и прокуратурата поставихме началото на специализирана полицейска операция по линия на предстоящите избори. Днес в 17 обекта в Бургаска област, сред които и търговски, са извършени процесуално-следствени действия. В резултат има образувани 7 досъдебни производства, докладвани в РП-Бургас. Има 9 задържани лица. Открити и иззети са списъци с имена на лица, които е трябвало да предоставят своя глас за партия", обясни министърът. Допълни, че тепърва ще се установява за коя партия става въпрос, или за преференция.  Създаденото съвместно звено с ДАНС и прокуратурата за изборите ще провежда периодично срещи. Те ще са на оперативно ниво, между тези, които реално работят на терен.

По случая  с простреляното дете в Арбанаси от сина на Явор Божанков, министър Стоянов каза, че има образувано досъдебно производство. "Най-хубавото в случая е, че детенцето е вън от опасност за живота, добре е. Как по какъв начин и кой е оставил това оръжие безнадзорно там в присъствието на малолетни лица, ще се установява от прокуратурата", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase