Снимка: БГНЕС

Обикновено кухата нация на Обединените арабски емирства (ОАЕ) бе залята от "най-силния дъжд досега", което доведе до наводнения в Дубай. Падналите валежи се равняват на тези, които страната получава за 18 месеца. Дъждът беше наречен "историческо метеорологично събитие", което надмина "всичко документирано от началото на събирането на данни през 1949 г." от държавната новинарска агенция WAM.

Бахрейн, Саудитска Арабия, Катар и Оман също се "радваха" на обилни валежи.

Някои твърдят, че дъждът, който беше наблюдаван в ОАЕ, е причинен от "засяването на облаци" наред с други фактори.

Националният център по метеорология на Emirates (NCM) извърши шест или седем полета за засяване на облаци преди дъждовете, причинили хаос в Дубай, съобщиха няколко медийни съобщения, цитиращи метеоролози от NCM.

Какво е облачно засяване?

Засяване на облаци вид механизъм за промяна на времето, използван за увеличаване на валежите в района.

ОАЕ, страна, в която температурите са високи, а валежи са по-малко от 200 мм годишно, започна да използва механизма за засяване на облаци, за да се бори с натиска върху вече оскъдните и намаляващи източници на подпочвена вода.

 

Как работи облачното засяване?

Засяването на облаци е техника, при която "засяващи агенти" като сребърен йодид или сол се въвеждат в облаците, за да стимулират кондензацията и да предизвикат валежи.

Синоптиците наблюдават атмосферните условия и идентифицират подходящи облаци за засяване въз основа на моделите на валежите. Тази техника може да увеличи валежите с до 30-35% при ясни условия и 10-15% при по-влажни условия.

Какво представлява програмата за зареждане на облаци на ОАЕ?

Обединените арабски емирства започнаха своята програма за зареждане на облаци в края на 90-те години, което ги направи една от първите страни от Близкия изток, които използват тази техника. Съвместните изследвания с институции като Националния център за атмосферни изследвания (NCAR) и НАСА подсилиха усилията им.

ОАЕ създаде Изследователската програма на ОАЕ за наука за подобряване на дъжда (UAEREP) през 2015 г., за да се справи с предизвикателствата, свързани със сигурността на водата.

Според UAEREP, Националният център по метеорология (NCM) на Емирствата е създал национална мрежа от 86 автоматични метеорологични станции (AWOS) за наблюдение на времето, шест метеорологични радара, покриващи цялата територия на ОАЕ, и една високовъздушна станция.

Освен това е създал бази данни за климата и е подпомогнал разработването на високо прецизни числени метеорологични прогнози и софтуер за симулация в ОАЕ.

Уебсайтът на UAEREP допълнително информира, че в момента NCM управлява четири самолета Beechcraft King Air C90 от летище Ал Айн, оборудвани с най-новите технологии и устройства, използвани за засяване на облаци и атмосферни изследвания.

Какво е въздействието върху околната среда на облачното засяване?

Засяването на облаци променя моделите на валежите в даден регион/населено място. Това може да повлияе отрицателно на съседните екосистеми, които първоначално трябваше да получат дъжд за засадените облаци,

Въвеждането на агенти за засяване може да повлияе на естествения хидрологичен цикъл, тъй като може да промени естествените нива на почвена влага, презареждането на подпочвените води и речните потоци.

Някои експерти се тревожат за потенциала за токсичност на среброто, ако засяването на облаци стане широко разпространено. Сребърен йодид е често срещан агент за засаждане. Токсичността на среброто може да представлява риск за водния живот и здравето на почвата.

Следователно, дори и при обещанието за зараждане на облаци, отговорното стопанисване и задълбочената оценка на въздействието върху околната среда са от решаващо значение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase