Снимка БГНЕС

Генерал сър Ричард Барънс е заявил пред BBC, че съществува "сериозен риск" Украйна да загуби войната през тази година.

Причината според него е, че "Украйна може да почувства, че не може да победи". "И когато се стигне до този момент, защо хората ще искат да се бият и да умират повече, само за да защитават незащитимото?"

Украйна все още не е достигнала този момент. Но силите ѝ изпитват критичен недостиг на боеприпаси, войници и противовъздушна отбрана. Нейната широко прокламирана контраофанзива миналата година не успя да измести руснаците от завзетите от тях територии и сега Москва се подготвя за лятна офанзива, допълва британската медия.

Как ще изглежда тя и какви са вероятните ѝ стратегически цели?

"Формата на руската офанзива, която предстои, е доста ясна", смята генерал Барънс.

"Виждаме как Русия се бие на фронтовата линия, използвайки предимство от пет към едно в артилерия, боеприпаси и излишък от хора, подсилен от използването на нови оръжия.", предава Фокус

Сред тях е бомбата ФАБ, адаптирана "тъпа бомба" от съветската епоха, снабдена с перки, GPS насочване и 1500 кг взривно вещество, която опустошава украинската отбрана.

"В някакъв момент това лято, заявява генерал Барънс, очакваме да видим голяма руска офанзива с намерението да се направи нещо повече от пробив напред с малки успехи, за да се опитаме да пробием украинските линии.

"И ако това се случи, ще рискуваме руските сили да пробият и след това да навлязат в райони на Украйна, където украинските въоръжени сили няма да могат да ги спрат."

Но къде?

Миналата година руснаците знаеха точно къде е възможно да атакуват Украйна - от посока Запорожие на юг към Азовско море. Те планираха и успешно притъпиха настъплението на Украйна.

"Сега ботушът е на другия крак", тъй като Русия съсредоточава войските си и кара Киев да гадае къде ще атакува следващия път.

"Едно от предизвикателствата пред украинците, смята д-р Джак Уотлинг, старши научен сътрудник по сухопътни войни в Кралския институт на обединените служби (Rusi), е, че руснаците могат да избират къде да насочат силите си.

"Това е много дълга фронтова линия и украинците трябва да могат да я защитават цялата."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase