Снимка: архив, БГНЕС

Британският физик Питър Хигс, който през 2013 г. получи Нобелова награда за работата си върху Хигс бозона - елементарна частица, смятана за ключ към фундаменталната структура на материята, почина на 94-годишна възраст, съобщават световните агенции, позовавайки се на Единбургския университет.
       
"Той почина мирно у дома си в понеделник, 8 април, след кратко боледуване", се посочва в изявление на университета, където ученият беше дългогодишен почетен професор.
       
Питър Уеър Хигс е удостоен с Нобелова награда за физика през 2013 г. заедно с белгиеца Франсоа Англер. Те са отличени за това, че още през 1964 г. полагат теоретичните основи, които ще доведат до откриването на бозона през 2012 г. в Големия адронен колайдер (ускорител) на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Швейцария.
       
Хигс бозонът се смята от физиците за ключ към фундаменталната структура на материята. Това е елементарната частица, която придава маса на много други частици, в съответствие с т. нар. Стандартен модел на физиката. Частицата помогна да се обясни как се е образувала материята след Големия взрив.
       
В стремежа да бъде популяризирано откритието, бозонът е наречен "божествената частица", защото е навсякъде, а същевременно е изключително неуловим.
       
През 1964 г. Питър Хигс предсказва съществуването на нова частица - т.нар. Хигс бозон. Ще минат обаче близо почти 50 години, преди съществуването ѝ да бъде потвърдено в Големия адронен колайдер на ЦЕРН.

Теорията на Хигс е свързана с това как субатомните частици, които са градивните елементи на материята, получават своята маса. Това теоретично разбиране е основна част от Стандартния модел на физиката, който описва как е устроен светът.

През 2012 г., в един от най-големите пробиви във физиката от десетилетия, учените от ЦЕРН обявиха, че най-накрая са открили Хигс бозона, използвайки ускорителя на частици.

Хигс получи Нобелова награда за физика за 2013 г. за работата си с Франсоа Англер от Белгия, който независимо от него стигна до същата теория.

Работата на Питър Хигс допринася за разрешаването на една от най-фундаменталните загадки на Вселената - как Големият взрив е създал нещо от нищото преди 13,7 милиарда години.

Намирането на потвърждение не беше лесно. Необходими бяха над две десетилетия, хиляди учени, планини от данни от трилиони сблъскващи се протони, както и най-големият ускорител на частици в света, за да бъде получен екстремният прилив на енергии, симулиращ онези 1 до 2 трилионни части от секундата след Големия взрив.

Един от върховете в славната кариера на Питър Хигс идва по време на презентацията през 2013 г. в ЦЕРН в Женева, когато учените представиха със сложни термини - неразбираеми за повечето неспециалисти и основани на статистически анализ, че съществуването на Хигс бозона е потвърдено.

Обявяването на резултатите в ЦЕРН беше посрещнато със силни аплодисменти и приветствени викове в аудиторията, припомня БТА. Питър Хигс избърса сълзи от очите си, когато двата екипа приключиха презентациите си.
    
"Бих искал да поздравя всички, участвали в това постижение", каза той по-късно. "Наистина е невероятно, че това се случи, докато съм жив. Чаках много дълго. Но беше приятно да се окажа прав".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase