Снимка: БГНЕС
fallback

Мъжът с рак на гърдата - Айвън Андреев, спечели битката със Здравната каса в Пловдив, която отказа да му отпусне скъпоструващо лечение с мотива, че не е жена. Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че решението на касата е незаконосъобразно.

DJ Айвън заведе дело, след като миналата година получи отказ от лечение. В мотива си Здравната каса беше посочила, че лекарството се отпуска само на жени.

Със свое решение Административният съд в Пловдив посочи, че касата е извършила дискриминация с отказа си. Юристите на касата обжалваха пред Върховния административен съд, но загубиха окончателно.

В мотивите на ВАС пише, че посочената пряка дискриминация по пол е налице, тъй като Андреев е третиран по различен начин от жените с неговото заболяване.

Принципът за равенство между жените и мъжете е прогласен като такъв във фармакотерапевтичното ръководство по медицинска онкология, където пише, че карцином на гърдата при мъже се лекува по аналогичен начин като карцином на гърда при жени.

В началото на тази година Здравната каса все пак намери начин да отпуска безплатно лекарството и на мъже с рак на гърдата, предава bTV. Всеки месец Айвън Андреев получава нужните инжекции, но само в болнична помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 месец

Иначе раздавате пари на украинските ***, а за Българите няма пари за лечение... Има много думи дето ми идват на акъла по тоя случай, дето ако ги напиша тука ще ми баннат цялата рода до девето коляно...

10

За мишките и хората

преди 1 месец

Встрани от всички коментари по-долу искам да поздравя човека, че се е преборил със системата. Мъжете също търпим полова дискриминация и макар да не е в толкова големи обеми като жените, тя се случва. Особено явна е при така наречените "женски" професии, например при учителите, секретарите, продавачите и сервитьорите. Това се преглъща, но когато ти отказват адекватно лечение, е повече от безумно. Пожелавам му бързо оздравяване и дано тези неприятни преживявания много скоро останат като лош сън!

9

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 6 - АНонимен номер 6! Поредният който не вниква в проблема и пише, квот му кефне!

fallback