Снимка: Pixabay

Половината от една минимална заплата остава в магазина за хранителни стоки, ако човек живее в Гърция. Това показва изследване на Атинския университет по икономика и бизнес сред домакинствата в южната ни съседка.
Едно гръцко домакинство месечно дава близо половин минимална заплата, която в момента е 780 евро, за да пазарува в хранителни магазини. Изследването е на маркетинговия отдел под ръководство на проф. Йоргос Балтас, който предостави специално за bTV изследването на университета.

Оказва се, че всяко домакинство харчи около 70 евро на едно пазаруване в супермаркета. Това е увеличение с 14,7% в сравнение с миналата година, когато тази сума е била 61 евро. Средното месечно пазаруване в момента е 370 евро.

За половината от запитаните, храненето извън дома е лукс, а 4 от 10 анкетирани са намалили консумацията на месо и месни продукти, както и вина, бири и спиртни напитки, защото цените са се повишили.

81% от анкетираните заявяват, че предпочитат гръцките продукти пред вносните, а за да се справят с управлението на семейния бюджет, домакинствата прибягват до редица практики.

93,2% от анкетираните казват, че пазаруват в три магазина, за да намерят най-добрите цени на продуктите. А 9 от 10 души поясняват, че преди да отидат в магазина, вече са се информирали за цените. Гръцкото правителство също се стреми да намали натиска на растящата инфлация върху семейните бюджети.

Една от мерките, които бяха предприети, беше свързана с въведената още през 2022 г. на т.н. „Домакинска кошница“ – списък от продукти, които са с трайно занижени цени и се изготвят от министерството на развитието и съдържа по един продукт от всички категории. В инициативата участват почти всички вериги хранителни магазини.  Този списък сега е разширен с „Кошница на Великия пост“, т.е. списък с продукти, които са свързани с храненето по време на пост и ще се прилага до 4 май (Велика събота). В него влизат варива, ориз, изделия от тесто, морски продукти и халва.

Към мерките на управляващите е и решението за поредно увеличение на размера на минималната работна заплата, а именно от 1 април тя да бъде над 800 евро. Съгласно плана на правителството  на Кириакос Мицотакис, минималният осигурителен праг ще стане 1500 евро през 2027 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase