Снимка: БГНЕС, архив

Държавните медии на Северна Корея нарекоха дъщерята на лидера Ким Чен Ун "велик ръководител", използвайки термин, обикновено запазен за висши лидери. Така те намекнаха за статута й на потенциален наследник, коментираха анализатори.

Както английската, така и корейската версия в официален репортаж на Корейската централна новинарска агенция за посещението на Ким и дъщеря му във ферма за оранжерии използват формата за множествено число на почетното наименование, което предполага, че се отнася и за двамата. „Великите лидери, заедно с кадри на партията, правителството и военните, обиколиха фермата“, гласи репортажът на английски език, който включваше изображения на двойката.

Анализатори казаха, че това е първият път, когато дъщерята на Ким, която на години е още девойка, никога не назовавана така от държавните медии на Пхенян. Южнокорейското разузнаване смята, че името й е Чжу Е. "Това е първият случая, в който Ким Джу Е е назована с ранг" на лидер, каза през АФП Ян Му Чжин, президент на Университета за севернокорейски изследвания в Сеул.

Севернокорейският термин "хянгдо", означаващ напътствие, обикновено е запазен само за "висши лидери или наследници" на изолирания режим, каза Чонг Сонг Чанг, директор на Центъра за стратегия на Корейския полуостров в института Седжонг. „Това ниво на лично преклонение пред Ким Джу Е подсказва, че тя ще наследи Ким Чен Ун като следващия лидер на Северна Корея“, добави Чонг. –

Родословието на Ким

Ким Чен Ун е внук на лидера и основател на Северна Корея Ким Ир Сен и третото поколение от семейството Ким, което ръководи страната. Той се жени за съпругата си Ри Сол Джу през 2009 г., според шпионската агенция на Сеул. Чжу Е беше представена на света за първи път от държавните медии на Пхенян през 2022 г., когато придружи баща си при изстрелването на междуконтинентална балистична ракета. Оттогава тя е била виждана на много от официалните ангажименти на баща си, включително военни учения, посещение на оръжеен завод, в нова ферма за пилета и военен парад.

На кадри, публикувани от Пхенян в събота, Джу Е е използва бинокъл, за да наблюдава парашутни учения, застанала до баща си и висши военни служители. Преди 2022 г. единственото потвърждение за нейното съществуване беше от бившата звезда на НБА Денис Родман, който посети Севера през 2013 г. и заяви, че е срещнал дъщеричката на Ким, наречена Чжу Е. Първоначално Сеул посочи през 2010 г., че Ким и съпругата му Ри са имали момче, което е първото им дете, а Чжу е второто им дете. Но миналата година министърът на обединението на Сеул каза, че правителството "не може да потвърди със сигурност" съществуването на сина на Ким. /БГНЕС, АФП


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase