Снимка БГНЕС

Съединените щати планират да открият първия чуждестранен завод в Австралия за производство на управляеми ракети с голям обсег GMLRS за ракетни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS. Боеприпасите ще бъдат изпратени за нуждите на украинската армия, пише The Wall Street Journal.

Изданието отбелязва, че Lockheed планира да наеме шестима австралийски инженери, които да подготвят и стартират производството. Решението е взето, тъй като отбранителната индустрия на САЩ не може да отговори на търсенето и бързо да попълни запасите от ракети.

"Бързото потребление на боеприпаси в Украйна и Близкия изток, от ракети до артилерийски снаряди, напрегна способността на индустриалната база на САЩ да отговори на търсенето и да попълни изчерпаните запаси. Администрацията на Байдън се стреми да развие множество производствени линии в съюзническите страни за критични оръжия, въпреки че това не е лесно" , пише WSJ.

Австралийски служители отбелязват, че първата партида от 12 ракети GMLRS е планирана да бъде тествана в края на 2025 г., а до 2030 г. страната очаква да произвежда хиляди боеприпаси годишно. Усложняващи фактори за изпълнението на плана могат да бъдат недостигът на персонал, трудностите при транспортирането и недостигът на компоненти, необходими за производството.

Производството на ракети е планирано във военна база, разположена в покрайнините на Сидни. Изданието отбелязва, че това е първият завод за производство на подобно оръжие, открит извън САЩ.

Ракетите GMLRS се произвеждат от американската компания Lockheed Martin. Те са оборудвани със система за сателитно насочване и могат да поразяват цели до 80 км.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase