Снимка: БГНЕС

Мъжът, който разобличи токсичната кулутра в Boeing, е намерен мъртъв в Южна Каролина. Там той е давал показания в съдебен процес срещу компанията.

Джон Барнет се пенсионира от Boeing през 2017 г. след 17 години служба. Той заяви, че компанията има сериозни проблеми със стандартите за безопасност, пишат от The Times.

Според BBC той е давал показания по дело срещу Boeing, а миналата седмица е дал официални показания, в които е бил разпитан от адвокатите на компанията.

62-годишният Барнет беше намерен мъртъв в камиона си на паркинга на хотела си, след като не се е явил за допълнителен разпит в събота. Съдебният лекар от окръг Чарлстън каза, че Барнет е починал от "самонанесена" рана на 9 март. Полицията разследва случая.

"Натъжени сме от смъртта на г-н Барнет и мислите ни са със семейството и приятелите му", написаха от Boeing.

Смъртта на Барнет идва в момент, когато Boeing е подложен на интензивен контрол заради повтарящи се пропуски в безопасността, като компанията е изправена пред множество правителствени разследвания.

Wall Street Journal съобщи през уикенда, че Министерството на правосъдието е започнало наказателно разследване на инцидент от 5 януари, при който панел е бил взривен от полет на Alaska Airlines малко след излитане в Орегон.

Въпреки че самолетът Boeing успя да кацне безопасно, експерти казаха, че ако инцидентът се е случил на крейсерска височина, можеше да бъде катастрофален. Boeing заяви, че не може да намери записи, които Националният съвет за безопасност на транспорта е поискал, свързани с работата, извършена върху панела в една от фабриките му.

Федералната авиационна администрация също разследва Boeing.

Пийт Бутиджиг, министърът на транспорта, предупреди в понеделник, че компанията трябва да направи "сериозна трансформация" около своята безопасност и качество на производство. Той каза, че очаква компанията да окаже пълно съдействие на разследващите.

В своя отговор Boeing каза: "Ще продължим да си сътрудничим напълно и прозрачно с всички правителствени разследвания и одити, докато предприемаме всеобхватни действия за подобряване на безопасността и качеството в Boeing.“

Барнет е работил като мениджър по качеството в завод на Boeing в Северен Чарлстън, произвеждайки 787 Dreamliner, според BBC, но каза, че е нараснал притеснен, че бързането за производство на новия самолет компрометира безопасността, което компанията отрече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase