Снимка: БГНЕС

"Смъртта на Алексей Навални е демонстрация на режимност, ръкавица, хвърлена на целия цивилизован свят. Ако беше филм за мафията, щеше да е момент, в който мафията си признава, че е мафия. Случвайки се по време на войната в Украйна, Путин показва, че няма червена линия, която да не може да пресече." Това каза разследващият журналист от "Шпигел" Христо Грозев по NOVA. Той е един от авторите на документалния филм за Навални, който спечели "Оскар" миналата година.

По думите му Навални, чието погребение е днес в Москва, се е интересувал от всяка тема, искал да знае всичко, да предвиди всичко, да помогне на всеки. Не се е страхувал да бъде политически некоректен. Свободата на словото за него е била най-голямото благо.

В момента се търси катафалка, обяви Грозев, като според него ще има поне 10 опита да се попречи на прощаването с Алексей Навални.

Според журналиста е имало преговори за размяна на Навални с важен човек за Путин - руски генерал, който бил в германски затвор. Тези преговори завършиха със смърт, но в главата на Путин те са били сделка. Той е искал да постигне готовност за предаване на руския генерал, надявайки се, че след време ще намери други хора, за които да го размени. Така Грозев описа една от хипотезите за тези преговори.

По думите му съществува риск от нови ескалации, от нови заболявания на политически лидери, които са в руските затвори, а може и още по-лошо, за да бъде показано, че режимът е режим.

Журналистът смята, че Путин разчитал на това Тръмп да дойде на власт, за да седнат да се разберат. Точно затова Путин искал да стигне максимално на запад от границата. За него исканата граница минавала по река Днепър и включва Одеса. Точно затова веднага след изборите за президент в Русия се очаквала нова мобилизационна вълна. Самият Путин се надявал на 1 млн. души, но според западни експерти по-вероятно е да бъдат 150-200 хил. души.

Грозев разказа, че в Русия в момента се увеличава производството на военни муниции, с което войната може да продължи на ниско темпо още 4-5 години. Но няма хора, които да бъдат хвърлени на фронта. Затова Путин можел да блъфира Запада още около година, че войната ще бъде дълга, смята Грозев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase