Снимка: архив, БГНЕС

Руската армия съобщи днес, че е отблъснала десант на украински специални части в окупираната южна Херсонска област, като твърди, че е убила "до 25 украински военнослужещи" и е пленила един – твърдение, частично потвърдено от Украйна, предаде Франс прес.

Още по темата
Руското министерство на отбраната съобщи в изявление, че неговите сили "са унищожили украинска диверсионна група от 73-тия морски център на Силите за специални операции на военноморските сили на Киев, която се е опитала да дебаркира с бързи моторни лодки" близо до Тендровския провлак, разположен по протежение на окупираната част от украинската Херсонска област.

"След кратка битка четири от лодките на десантната група бяха унищожени и потопени, а петата се върна обратно", добави министерството.

"Загубите на врага възлизат на 25 украински военнослужещи. Един военнослужещ е бил пленен", съобщават от руската армия.

В публикувано снощи изявление украинските специални сили съобщиха също, че бойци от 73-тия морски център за специални операции са "геройски загинали по време на бойна мисия". В изявлението не се съобщава броят на загиналите, нито датата и мястото на смъртта им.

От специалните сили просто обясниха, че войниците са били убити, докато са прикривали "изтеглянето на основните сили на групата", които са "изпълнявали специална мисия".

Каналът "Рибар" в "Teлеграм", който е близък до руската армия и се следи от повече от два милиона души, твърди, че група украински командоси се е опитала вчера да дебаркира на Тендровския провлак.

Според същия източник украинските войници са пристигнали с пет гумени лодки, три от които са били потопени от руския огън, една е заседнала на плитчина,  а още една се е върнала обратно и е успяла да избяга.

Според "Рибар" на борда на заседналата лодка са били убити четирима украински войници, а един е бил ранен.

Каналът "Два майора", който също е близък до руската армия, публикува снимки, на които се виждат телата на няколко души във военни униформи на борда на малка лодка. АФП не е в състояние да потвърди автентичността на тези снимки.

От месеци Украйна се опитва да премине река Днепър, чийто ляв (източен) бряг в Херсонска област е окупиран от руската армия. През 2023 г. украинските сили успяха да установят най-малко един плацдарм край село Кринки, по на север, но той така и не позволи на силите на Киев да напреднат на юг.

Този месец руският президент Владимир Путин и назначеният от Москва губернатор на Херсонска област Владимир Салдо заявиха, че руската армия напълно е възстановила контрола си над Кринки, но украинските власти отричат това.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase