Милиони украински бежанци в Европа са изправени пред сериозния проблем с депресията. В тяхна помощ е разработена безплатна програма в подкрепа на психичното здраве.

"Платформата е iFightDepression - напълно безплатна за украинските бежанци. Подкрепя цялостното лечение и е чудесен инструмент, който може да замести липсата на такова", коментира психологът Петя Атанасова от "Българския алианс срещу депресията" в студиото на "България сутрин".

Психологът Веселина Паскалева уточни, че платформата не е създадена за тежки форма на депресия и отбеляза, че терапията в България все още е скъпо удоволствие. По думите на Атанасова програмата помага на потребителите да разпознават симптомите - да направят правилни промени в съня, в навиците, всичко, което може да помогне в справянето с тревожно състояние.

"Симптомите се изразяват в зависимост от честотата, в която се случват - когато започнем да усещаме, че не може да извършваме добре ежедневните си действия, болки в стомаха, липса на апетит или обратното - прекомерно хранене, важно е и да не категоризираме всяко едно лошо настроение като депресия", каза още Паскалева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Атанасова добави, че в най-тежките форми депресията често приключва със самоубийство.

"Нашата голяма цел е да приложим превенция. Приблизително 15% от тежките форми на депресия завършват със суицид. Емпиричните данни откриват междуполови различия. Отчита се, че жените са по-уязвими. Характерните прояви при един възрастен се различават от тези при юноши и деца", обясни тя.

Според Паскалева изолацията, оставането вкъщи и това да не се срещаме с хора са фактори, които влияят на психичните проблеми. Засилват присъстващите такива и изразителността на симптомите.

На въпрос къде може да бъде намерена платформата, Паскалева посочи, че предварителният тест, с който може да проверим състоянието си, е на сайта на iFightDepression.

"Екипът ни управлява профил, който е достъпен за всеки", добави психологът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase