Снимка БГНЕС

Унгария блокира одобряването на 13-ия пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия – но този път не заради несъгласие с мерките срещу Москва, а заради Китай, съобщава британският вестник The Financial Times.

ЕС се стреми да наложи своя 13-и кръг от санкции срещу Русия до двегодишнината от началото на войната в Украйна – 24 февруари. Това би допълнило предходните стъпки на Брюксел -  одобряването на финансова подкрепа за Киев в размер на 50 милиарда евро и предложението за използване на замразените активи на Русия за възстановяване на Украйна.

Унгария бе единственият въздържател на вчерашната среща на посланиците на ЕС, които се готвиха да подпишат пакет от санкции, насочени срещу близо 200 лица и организации от Русия, Китай и други страни, за които се смята, че подпомагат военните усилия на Москва.

"Унгарците не се съгласиха заради китайските компании“, поясни източник на изданието.

Унгария и премиерът й Виктор Орбан многократно са забавяли или отслабвали мерките на ЕС, насочени към наказване на Русия или подпомагане на Украйна, припомня вестникът.

Друг източник, запознат с дискусиите, ги описа като "много плодотворна размяна на мнения“, като деликатно посочи, че унгарската блокада този път идва от посланика на Будапеща, който "помоли за малко повече време, за да анализира съдържанието на предложенията“.

Пакетът санкции предвижда налагането на ограничения на три китайски компании и една индийска. Подобен ход миналата година бе блокиран от редица държави-членки. Ако предложението бъде одобрено, това ще бъде първият път, когато бизнеси в континентален Китай и Индия ще бъдат обект на санкции от ЕС.

Дискусиите ще продължат и вероятно ще бъдат разгледани от министрите на държавите-членки на среща следващата седмица, поясниха официални лица. Поддръжниците на пакета от санкции се надяват да постигнат споразумение до следващата сряда, за да спазят крайния срок от 24 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase