Снимка: Димитър Кьосемарлиев

По този случай се работи сравнително продължителен период от време. През цялото време СГП е била в координация и е провеждала срещи с ДАНС в лицето на зам.-председателя Петър Петров и наблюдаващия прокурор Ангел Кънев. Служебно ни е известно, че това, което ще се изнесе, е единствено и само плод на работата на ДАНС.

Това обяви градският прокурор на София Илиана Кирилова във връзка с проведена съвместна специализирана операция по линия на опазването на националната сигурност, предаде репортер на БГНЕС.

Прокурор Ангел Кънев коментира, че досъдебното производство е образувано миналата година и по него работят само български служби. "Привлечен е към наказателна отговорност едно лице български гражданин, служител на ГДБОП. Същия в продължителен период от време е реализирал комуникация със специалните разузнавателни служби на Руската федерация. Той е предоставял информация, изготвена от български служби. Всичките ни действия са били след разрешение на СГС", каза той. Кънев коментира, че са взаимодействали с колегите им от МВР.

"Ще се проведе разпит и е постановено задържане 72 часа", обяви той и добави, че искането за мярка за неотклонение ще бъде внесено в съда възможно най-скоро.

Петър Петров, заместник-председател на ДАНС, увери, че работата по случая е стартирала от ДАНС, и няма участие на чужди служби.

"Няма чужди служби, нито чужди служби са арестували служител на ГДБОП. Разработката е започнала в ДАНС и по нея са работили само български органи", подчерта той.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов коментира, че задържаният служител на ведомството е 57-годишен. "Служител в системата на МВР от 1993 г., като е минал през различните структури на МВР. От самото начало ГДБОП е оказало пълно съдействие с цел да се свърши ефикасно работата, която е започнала. Това е стъпка за прочистване на хората, които не са лоялни. Не толерираме такъв тип поведение и такъв тип служители. Задържаният в момента е експерт в "Международно сътрудничество и проекти", посочи той и уточни, че служителите в тази дирекция не се занимават с оперативни разработки, но имат достъп до информация за обмени с партньорски служби. "Достъпа до документи, който той е имал, е описан и предаден на прокуратурата", коментира той.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев посочи, че задържаният е изнасял "чувствителна информация", която е достигнала до представители на руските служби, но вече е установено каква е тя и кога е изпратена. "Не говорим за еднократни или няколко случая. Дейността на обвиняемия не е станала причина за проваляне на разработки на български агенции, служби и международни такива", посочи той.

"Към момента служителят на ДАНС няколко пъти е разпитан, предстои и провеждането на полиграф. Няма доказателства, че пряко е общувал с представители на руските служби", съобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase