Снимка БГНЕС

"Сексуалното удоволствие е дар от Бога", но католиците трябва да избягват порнографията, каза папа Франциск в сряда по време на общата аудиенция на площад "Свети Петър", пише The Guardian. Сексуалното удоволствие трябва да се цени, каза той, но то е "подкопано от порнографията" и "удовлетворението без връзка може да доведе до определени форми на пристрастяване".

"Трябва да защитаваме любовта", каза папата, който добави: "Спечелването на битката срещу похотта може да бъде усилие за цял живот".  С тези забележки папата изглежда отговаря на своите консервативни критици, които бяха меко казано разгневени миналата седмица, след като книга на сексуална тематика, написана преди десетилетия от ръководителя на доктрината на Ватикана, се появи отново.

Книгата на Виктор Мануел Фернандес, аржентински кардинал, близък до папата, който вече беше известен като автор на друга книга със сексуален заряд, написана в младостта му, включваше глава, описваща разликите между мъжкия и женския оргазъм.

В отговор на скорошния скандал Фернандес, чието назначаване на една от най-влиятелните позиции във Ватикана, беше критикувано от консервативните кардинали, каза: "Със сигурност не бих написал [това] сега".

През 2022 г., по време на дискусия за опасностите от социалните медии, папата предупреди за "дявола" на дигиталната порнография, като същевременно призна, че свещениците и монахините също гледат порно онлайн. "Това е порок, който имат толкова много хора, дори свещеници и монахини", каза той. "Дяволът влиза там".

В края на 2020 г. Ватикана беше оставен в неудобно положение, когато беше принуден да "потърси обяснения от Instagram", след като официалният Instagram на папа Франциск, който заедно с другите му акаунти в социалните медии, се управлява от екип от хора, "хареса" снимка на бразилския модел Наталия Гарибото. "Харесването“ от акаунта на папата се виждаше на страницата на модела няколко поредни дни, преди да бъде "отхаресано".

Ватиканът каза тогава: "Можем да изключим, че "харесването" е дошло от Светия престол".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase