Снимка: БГНЕС

Земетресение с магнитуд 2,4 удари близо до севернокорейски ядрен полигон, съобщи агенция Йонхап, позовавайки се на държавната метеорологична агенция на Южна Корея.

Земетресението е засечено на 41 километра северозападно от Киджу, където се намира полигонът за ядрени опити. То е регистрирано на дълбочина 20 километра.

Северна Корея проведе шест ядрени опита в съоръжението за ядрени изпитания Punggye-ri между 2006 и 2017 г.

Ядреният опит през 2017 г. предизвика много по-голямо земетресение с магнитуд 6,3, което беше усетено от другата страна на границата в Китай.

Тестът от 2017 г. предизвика глобално осъждане, което накара Съвета за сигурност на ООН да приеме единодушно нови санкции, които включват ограничения върху доставките на петрол.

Мониторинговите групи изчислиха, че мощността на шестия ядрен опит е до 250 килотона, което е 16 пъти повече от американската бомба, унищожила Хирошима през 1945 г.

След теста през 2017 г. Пхенян заяви, че е взривил водородна бомба "с безпрецедентно голяма мощност", заявявайки, че това бележи "много важна стъпка" за постигане на крайната цел - КНДР да се превърне в ядрена сила.

Доклад от 2021 г. на RAND Corporation прогнозира, че Северна Корея може да разполага с повече от 200 ядрени оръжия и стотици балистични ракети до 2027 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase