Снимка: БГНЕС
fallback

Първият разговор с кит вече е факт благодарение на изкуствен интелект. Тази новина съобщи футурологът доц. д-р Мариана Тодорова по Радио "Фокус".

Използвайки база данни със записи на звуци от китове, правени в продължение на около 50 години, учени са обучили изкуствен интелект, който успява да класифицира тези звуци. Целта е осъществяване на комуникация с китовете.

"В случая изкуственият интелект е посредникът и преводачът. На чисто интуитивно равнище, общувайки с животни, ние можем да отличим някакъв тип емоционалност – кое е заплаха или знак за радост, но не сме напълно наясно за точните послания", коментира доц. Тодорова.

След многократни неуспешни опити, един женски гърбат кит най-накрая отговаря на записите. "Те са отправили нещо, което изкуственият интелект е отличил като поздрав: "Хей, какво правиш? Как си?". 20 минути китът е отговарял и е бил много любопитен. Излъчвал е и други звуци, отвъд тази комуникация", разказа футурологът.

Този експеримент по думите й отваря огромно поле за общуване между видовете.

"Не само за диалог между видовете, а и за това да видим каква е тяхната интелигентност, колко различна от нашата е, различна ли е и дали това, че ние боравим с език, за да изразим всичко, което сме, е предимство или тук става въпрос за друг тип интелигентност", поясни доц. Тодорова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 5 месеца

Ми то ии говори с мъртви даже какво е останал с кит да говори

63

Искам 69

преди 5 месеца

Искам да пита Тинъ бледоликата кога я тъпчем с бончу отзади ко чувства

62

младен

преди 5 месеца

Най накрая разбрах от какво имат нужда народните ни избранници в парламента за да комуникират -Изкуствен интелект!!!Тъй като естественият го няма никакъв....то изкуствен им трябва.

fallback