Снимка БГНЕС

"Ако Владимир Путин постигне целите си в Украйна, Русия "ще се насочи" към Молдова или някоя от балтийските държави", заявява пред CNN Дейвид Петреъс, бивш директор на американската разузнавателна служба (ЦРУ). Бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс говори в интервюто и за финансирането за Украйна, което е блокирано в Конгреса на САЩ, предава Фокус.

"В Сената има много силно двупартийно мнозинство, а също и доста значително в Камарата на представителите, което иска да одобри помощта за Украйна. Но именно динамиката в Камарата на представителите (на Конгреса) затруднява това. (...) Мисля, че това ще бъде решено. Въпросът е "Кога?"

"Колко дълго може да продължи Украйна, преди да можем да подновим механизмите, като вече е предложена много значителна сума - 44 млрд. долара (80 млрд. лева). Вземете предвид факта, че става въпрос за две години, при което бюджетът ни за отбрана е 1,7 трилиона долара. Това е много необходимо, въпрос на "доброто срещу злото", доколкото може да се нарече така", подчертава той.

"Ако Русия постигне победа, ако Путин успее да постигне своите много големи цели в Украйна, той няма да спре дотук. Следващата цел ще бъде Молдова, може би някоя от балтийските държави или други. Хенри Кисинджър, преди да умре, заяви, че защитата на НАТО сега започва от границата между Украйна и Русия и аз съм напълно съгласен с това", коментира бившият директор на американската разузнавателна служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase