Снимка: БГНЕС

Това е нова година по украински - когато не само поздравяваме, но и действаме. Това написа в своя телеграм канал президентът Володимир Зеленски.

"Ние не само желаем, но и правим всичко, за да сбъднем желанията - отбеляза още той. - Ние, украинците знаем по-добре от всеки друг, че защитаваме всеки един от нашите утрешни дни със собствените си ръце. И затова нашата нова година ще бъде такава, каквато я искаме и направим."

Според Зеленски украинците са не само новогодишно чудо, но и целогодишно чудо, защото "сте решителни, отговорни, грижовни и ефективни".

"Живот и усилия за хора, които защитават свободното и безопасно бъдеще - не само своето, но и на целия свят", допълни още той.

В по-ранен свой пост Зеленски констатира, че противовъздушната отбрана е отблъснала в Новогодишната нощ рекорден брой руски дронове - 87 от общо 90 изстреляни безпилотни апарата "Шахед". В резултат на атаките двама души са загинали.

Веднага след това президентът допълни, че тази година ще има голямо увеличение на оръжията, произведени в Украйна - минимум един милион дрона.

"Преди 676 дни точно на това място се обърнах към вас, украинци, и съобщих за началото на пълномащабна война. Малцина вярваха, че ще издържим през 2022-ра, да не говорим за 2023-та. А днес сме изправени пред 2024-та. Украйна е жива!".

На свой ред руският президент Владимир Путин обяви, че заради атаката срещу Белгород, Русия ще засили ударите срещу военни цели в Украйна. Както и че нито едно престъпление срещу цивилни няма да остане ненаказано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase