Снимка: Pixabay/Shutterbug75

Въпреки че Националната здравна служба на Великобритания излезе с препоръки червеното месо да се намали от 90 грама дневно на 70, учените продължават със своите изследвания, проверявайки дали препоръките са правилни.

Доскоро се смяташе, че до 2035 г. консумацията на месо и млечни продукти трябва да се намалят с 20% до 2035 г. Но наскоро научна публикация на Университета в Единбург стигна до изненадващия извод, че това ще повиши рисковете за здравето, вместо да ги намали. Причината е, че с този подход организмът ще бъде лишен от важни минерали, като селен, желязо и цинк.

Изследване в Университета в Аделаида в Австралия също алармира, че едва ли ще подобрим здравето си, ако намалим порциите месо. Изводът на екипа на д-р Уенпенг Ю е в резултат на анализ на данните за консумацията на месо в 175 страни и ефектите от консумацията му, публикувани в International Journal of General Medicine.

Учените проследяват различни фактори, включително богатство, затлъстяване и калории и стигат до смайващо заключение - месото не е причина за преждевременната смърт, напротив, то удължава продължителността на живота.

Причината е, че с напредването на възрастта загубата на мускулна маса расте с по 1-2% годишно и единственият начин да се противопоставим на тази тенденция е 30% от менюто ни да се състои от протеини, а месото е всепризнато за пълноценен протеин. Но и тук си има особености. Учените не препоръчват преработените меса и колбаси, които могат да предизвикат рак на стомаха.

Напротив, непреработените без нитрати и нитрити, където е запазен витаминния и минерален баланс са полезни за здравето.

Неслучайно през 2021 г. се установява, че 50 грама непреработено червено месо на ден намалява риска от Алцхаймер. Причината е, че когато не преминава термична преработка то съдържа важните за мозъка витамин B12, витамин D, омега 3 мастни киселини, цинк и магнезий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase