Снимка БГНЕС

Руската православна църква официално приравни аборта с убийство. В документ, одобрен от Светия Синод на РПЦ, се казва, че абортът е убийство независимо от срока на бременността или начина на неговото извършване.

Синодът прие документа "За неприкосновеността на човешкия живот от момента на зачатието", който е разработен от Междусъборното присъствие на Руската православна църква и сега трябва да бъде одобрен от Архиерейския събор "като обяснение и развитие на съответните разпоредби на основите на социалната концепция на Руската православна църква", предаде dir.bg.

"Църквата недвусмислено приравнява произволния хирургичен или медицински аборт на убийство, независимо от етапа на бременността и начина на извършването му", се казва в текста, цитиран от Синодалния отдел за отношенията между църквата и обществото и медиите.

В документа също така се отбелязва, че аргументът, че абортът е възможен в периода преди ембрионът да придобие жизнеспособност, тоест степента на неговото вътрематочно развитие, когато той е в състояние да оцелее извън тялото на майката, като се вземат предвид възможностите за медицинска рехабилитация, е също неприемливо.

Според Руската православна църква, човешкият живот започва от момента на зачатието и следователно човек, който е още в утробата, има право на живот.

Все пак Светият Синод на РПЦ отбелязва, че в случаите, когато има опасност за живота на майката, особено ако тя има други живородени деца, се препоръчва да се прояви снизхождение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase