Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Русия е завършила доставките на тактически ядрени оръжия на страната му - инициатива, която предизвика силна загриженост в съседна Полша и други страни в региона, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
На среща на ръководения от Москва икономически блок Евразийски съюз, състояла се Санкт Петербург, Лукашенко заяви, че доставките са приключили през октомври, но не даде подробности за това колко оръжия са изпратени и къде са разположени.

Тактическите ядрени оръжия, които са предназначени за използване на бойното поле, имат малък обсег и ниска мощност в сравнение с много по-мощните ядрени бойни глави, монтирани на ракети с голям обсег. Русия заяви, че ще запази контрола върху ядрените оръжия, които изпраща на Беларус.

Лукашенко заяви, че разполагането на руски ядрени оръжия в страната му има за цел да възпре агресията на Полша, член на НАТО. Полша предоставя на съседна Украйна военна, хуманитарна и политическа подкрепа в борбата й срещу руската инвазия и участва в международните санкции срещу Русия и Беларус, отбелязва АП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase