Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров, търсейки още украински войници, иска да призове също и живеещи в чужбина украински мъже да отбият военна служба през следващата година, предаде ДПА.

Oще по темата
Украинците на възраст между 25 и 60 години, живеещи в Германия и в други страни, които са годни за военна служба, ще бъдат помолени да се явят в центровете за набиране на военнослужещи, каза Умеров в коментар, цитиран вчера от германски медии, сред които вестник "Билд", телевизия "Велт" и "Политико".

Министърът заяви, че отправя "покана", но даде да се разбере, че ще има санкции, ако някой не се съобрази с това искане. "Все още обсъждаме какво трябва да се случи, ако те не дойдат доброволно", допълни той.

Украинските военни биха искали да мобилизират още 450 000 до 500 000 военнослужещи, за да отблъснат руските войски, но условията на финансовата и политическата рамка все още не са изяснени. Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече мобилизацията "чувствителен въпрос".

Умеров заяви, че в случая е важна справедливостта. В бъдеще на засегнатите трябва да е ясно предварително как ще бъдат обучени и екипирани, къде и кога ще служат и кога ще бъдат освободени. Въпреки забраната много украински мъже са заминали за чужбина преди евентуално да получат призовки за военна служба. (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

226

Анонимен

преди 4 месеца

Ми що така? Нали репят руснаците и ги разбиват по всички фронтове? Нали руснаците постоянно търпят огрооомммннниии загуби, руската армия няма снаряди и воюва с ръждясали калашници срещу западната съвременна супер техника? Дъеиъ и пропагандаторите ви некадърни...

225

Гиб Мелсън

преди 4 месеца

Нямат насищане украинските военни. Искат още и още биомаса. Все едно събират яйца.

224

Анонимен

преди 4 месеца

Вие , обкръжението на Зеленски, сте предатели на собствения си народ и държава, които се топят и загиват за чужди интереси, ще повърна!

fallback