Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският износител на уранови продукти АО "Техснабекспорт" е уведомил своите клиенти в САЩ за вероятната забрана на Русия за износ на ядрено гориво в отговор на подобен закон, приет от американските власти на 11 декември. Това съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

По данни на агенцията са били уведомени електроснабдителните предприятия Constellation Energy Corp., Duke Energy Corp. и Dominion Energy Inc. Bloomberg отбелязва, че руските власти все още не са взели окончателно решение за ограничаване на износа.

След като бъде прието, се очаква то да влезе в сила след 90 дни. Източниците на Блумбърг разполагат и с информация, че забраната може да бъде отложена до 2028 г., а ембаргото да продължи до 2040 г.

На 11 декември Камарата на представителите на САЩ одобри забрана за внос на руски нискообогатен уран. Законът може да бъде приет въпреки факта, че инициативата беше блокирана в горната камара на Конгреса - Сената, отбелязва Bloomberg. Ако бъде приет и от двете камари, законът ще бъде подписан от президента Джо Байдън.

През 2022 г. САЩ намалиха закупуването на уранова суровина от Русия с 24% на годишна база до 4,78 млн. паунда U3O8-еквивалент. Цените на урана през 2022 г. се повишиха до най-високите си стойности от 2016 г. насам, след което потребителите в САЩ намалиха покупките с 13 %. Русия остава лидер в доставките на услуги за обогатяване на уран за американските атомни електроцентрали, но поради геополитическите рискове западните купувачи се опитват да се откажат от руските доставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase