Снимка: Pixabay/Gittev

Научно изследване допуска идването на чумата от Египет, съобщи phys.org, цитирана от БТА. Учени от университета в Базел са извършили анализ на древни писмени текстове и на данни от археологически находки.

Още Тукидид описва симптомите на заболяването през 5-и в. пр. Хр. Атинският историк е подозирал, че епидемията тръгва от Етиопия.

"Не бива да бъркаме този район с държавата Етиопия. В древността това е общ термин, използван за означаването на регионите южно от Египет", обясни проф. Сабине Хюбнер от университета в Базел.

Съвременните изследвания водят до предположението, че по-късните епидемии от чума в Средиземноморието също тръгват от Египет и Етиопия. Болестта опустошава античния свят между 2-ри и 6-и век.

Изследването е публикувано в Journal of Interdisciplinary History.

Има данни, които показват, че т.нар. Юстинианова чума (от 541 до 544 г.) е била предшествана от разпространение на болестта в Египет. По-различно е било по време на Антониновата чума (165-180 г.) и Киприановата чума (251-270 г.). Няма доказателства, че епидемиите са тръгнали от Африка, казва проф. Хюбнер. Но независимо от факта, че няма доказателства за Египет като първоизточник във всички случаи, има доказателства, че там са съществували фактори, улесняващи разпространението на инфекциозни болести в района на Средиземноморието.

Една от ключовите причини за разпространението на болести е бил пазарът, а Египет е бил познат като "житницата на Рим". Стоки от Централна Африка и Южна Азия са били транспортирани по Нил и през Червено море. Пристанищата и корабите са събирали екипаж от различни региони.

Патогените са се разпространявали около Нил и заради горещия и сух климат. "Климатичните промени благоприятстват епидемиите", обяснява съавторът на изследването Брендън Макдоналд. Засушаванията и наводненията около Нил са водели до зле хранещо се население. Фактор за разпространението на болести са били и мухите и комарите

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase